Vrijeme održavanja: 20.03.2019.

Objavljeno: 14. 03. 2019. , Ažurirano: 21. 03. 2019.

Peti regionalni Forum obiteljskog smještaja Zadarske županije održan je 20. ožujka u Hotelu Kolovare u Zadru u organizaciji HGK – Županijske komore Zadar, uz pokroviteljstvo OTP banke d.d.

Cilj je bio neposredno prije početka nove turističke sezone informirati i educirati „male“ poduzetnike – iznajmljivače obiteljskog smještaja o zakonskoj regulativi, obvezama i procedurama, rekategorizaciji objekata, mogućnostima financiranja, pružanju zdravstvene zaštite turistima na području Zadarske županije, inovativnim pristupima u razvoju ili unapređenju proizvoda ili usluge, te razmijeniti iskustva o novim poslovnim rješenjima.

Pozdravni govor i uvodno izlaganje održao je direktor Županijske komore Zadar Denis Ikić, u kojem je istaknuo teme koje su proteklih godina opterećivale iznajmljivače: plaćanje PDV-a na proviziju stranih putničkih agencija, porez na nekretnine, sustav e-visitor, rekategorizacija. Direktor se također osvrnuo na naglo povećanje broja registriranih iznajmljivača u proteklih nekoliko godina u Zadarskoj županiji, ističući da će doći kritična točka kad će se morati više ulagati u kvalitetu te naći i neke nove načine oglašavanja.

IMG_0862.JPGKlaudio Grdović i Denis Ikić; Izvor: HGK

Nakon direktora Ikića uslijedilo je obraćanje direktorice Turističke zajednice Zadarske županije Mihaele Kadije koja je pohvalila iznajmljivače na dobrim brojkama prošle sezone. Naglasak izlaganja direktorice, neposredno nakon ovogodišnjega turističkog sajma u Berlinu, jest jačanje glavne hrvatske konkurencije (Turske, Grčke i Španjolske), ističući da zbog toga domaći iznajmljivači moraju i dalje održati kvalitetu koja je prepoznatljiva stranim gostima. Na kraju je još jednom podsjetila na mogućnost kreditiranja putem kluba kvalitete „Welcome“ Zadarske županije.

Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka u Gradu Zadru govorio je o Odluci o visini paušalnog poreza po krevetu i smještajnoj jedinici u Gradu Zadru. Pročelnik je na početku svog izlaganja istaknuo da je Grad Zadar zadržao visinu paušala od 300 kuna po krevetu, odnosno 350 kuna po smještajnoj jedinici u kampu i/ili kamp-odmorištu odnosno po smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj na području Grada Zadra. Prisutnima je pobliže objasnio paušalno oporezivanje djelatnosti iznajmljivanja prema novoj zakonskoj regulativi i raspodjeli prihoda od paušalnog poreza. Napomenuo je da Grad u narednim godinama razmatra mogućnost uvođenja naplate različitih visina paušala po lokaciji objekta, odnosno ulici u kojoj se objekt nalazi.

Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura, predstavio je mogućnosti financiranja projekata u turizmu iz nacionalnih i EU fondova, istaknuvši da je dosad realizirano više od 200 projekata. Objasnio je uvjete prihvatljivosti projekata, uvjete koje mora zadovoljiti korisnik, mjere, osnovnu dokumentaciju, prihvatljive aktivnosti, prihvatljive sektore i prihvatljive troškove za sufinanciranje.

O pružanju zdravstvene zaštite turistima na području Zadarske županije govorio je doktor medicine Frane Markulić. Kao dugogodišnji član tima za hitnu medicinu objasnio je ustroj i djelovanje Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije te je napomenuo da postoječetiri turističke ambulante na području županije: u Zadru, Biogradu, Kalima i Viru. Istaknuo je važnost posjedovanja Europske zdravstvene iskaznice, kojom se naplata troškova izvršene zdravstvene usluge u stranoj zemlji prebacuje na matično zdravstveno osiguranje. Objasnio je prednosti i nedostatke Hitne medicinske pomoći (HMP) i Objedinjenog hitnog bolničkog prijama (OHBP) te situacije kada treba zvati 194 (112). Na kraju je istaknuo prednosti privatnih pružatelja zdravstvenih usluga poput kućnih posjeta liječnika, pregleda u poliklinici, brzine usluge, posvećenosti pacijentu, mogućnosti refundacije plaćenog pregleda te kada koristiti privatne poliklinike.

Sve važne segmente inspekcijskog nadzora svojim je predavanjem obuhvatio Edi Kevo, turistički inspektor iz Turističke inspekcije Ministarstva turizma. Dotaknuo se i rekategorizacije te novog Zakona o Državnom inspektoratu koji od 1. travnja ove godine ponovno objedinjuje pod istim krovom sve inspekcijske službe u državi.

Voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju Mira Krneta predstavila je novu HBOR-ovu kreditnu liniju namijenjenu iznajmljivačima. Krajnji korisnici su fizičke osobe – građani iznajmljivači koji u trenutku odobrenja kredita imaju rješenje za pružanje usluga u domaćinstvu. Namjena ovih kredita je obnova, adaptacija i opremanje postojećih objekata, poboljšanje postojeće ponude objekta u okviru iste kategorizacije te obnova, izgradnja i opremanje dodatnih sadržaja (unutarnjih i vanjskih bazena, izgradnja i opremanje potrebne infrastrukture, prateći objekti za cikloturizam, sport i rekreaciju) i drugi dodatni sadržaji koji su dopuna ponude usluga smještajnog kapaciteta u domaćinstvu. Krediti se ugovaraju u kunama, od 20.000 kn do 375.000 kn, uz kamatnu stopu 3,70% godišnje ili u kunama uz valutnu klauzulu vezanu uz EUR-o, od 2.600 EUR do 50.000 EUR, uz ugovorenu kamatnu stopu 3,00% godišnje. Rok otplate kredita je od 13 mjeseci do 10 godina, a rok korištenja kredita je do 12 mjeseci od dana sklapanja ugovora između poslovne banke i krajnjeg korisnika.

O suradnji putničkih agencija i iznajmljivača kroz Zadar Outdoor Festival više je rekla Ivana Lončar Mašina, član organizacijskog tima Zadar Outdoor Festivala. Cilj ovog festivala je kroz 9 disciplina koje se odvijaju na turistički najatraktivniji dijelovima Zadra i šire okolice privući domaće i strane natjecatelje u predsezoni, kao i njihovu pratnju, odnosno cijele obitelji te brendirati Zadarsku županiju kao igraonicu aktivnog odmora.

Anamarija Cicarelli iz Savjetovalište za obiteljski smještaj Interligo d.o.o. održala je prezentaciju o najčešćim nedoumicama u uređenju, fotografiranju i oglašavanju objekata, te o izmjenama obveza iznajmljivača u 2019. godini. Među izmjenama je istaknula paušalnu boravišnu pristojbu vezanu za osnovni krevet i razred turističkog mjesta, godišnji paušalni porez, jasno isticanje poreznog broja, odnosno PDV identifikacijskog broja prilikom oglašavanja i reklamiranja usluga s poreznim obveznicima iz Europske unije, ulazak u sustav PDV-a čim se tijekom godine ispune uvjeti za ulazak, mogućnost nuđenja samo doručka u objektu, te obvezu rekategorizacije svih objekata koji imaju rješenja do 1. rujna 2007. godine.

Drugi dio Foruma započeo je prezentacijom Vines Mašine iz Terra travel d.o.o. o Zadar Cooking Class, koji nudi interpretaciju lokalnog načina života i tradicija, stvaranje posebnog doživljaja destinacije, razumijevanje lokalne kulture i potrage za novim iskustvima. O trendovima u svijetu putovanja i novim uslugama Booking.com-a više je rekla Martina Lalić iz Booking.com. Komunikaciju s gostima putem mobilne aplikacije Touristboard predstavio je Zrinko Zrilić, direktor tvrtke Adria web j.d.o.o. Kao primjer dobre prakse predstavljena je kuća za odmor „Špirini dvori“, koja je osvojila 2. nagradu u kategoriji „kuća za odmor“ na natječaju za najbolji smještaj kojeg je raspisala Zadarska županija u 2018. godini. Njezin vlasnik Damir Knežević podijelio je s prisutnima svoja iskustva kao iznajmljivač. Na kraju je Mirela Kalcina iz Udruge za promicanje hrvatsko-talijanske suradnje Pontem predstavila radionice talijanskog jezika u turizmu – Projekt FORMA, koje su posebno osmišljene kako bi se prilagodile svakom polazniku.

U pratećim dokumentima možete pronaći i pogledati prezentacije prikazane na Forumu.