Vrijeme održavanja: 06.05.2019. - 08.05.2019.

U Budvi zaključeno dvogodišnje predsjedanje splitske komore AIC Forumom

Druga zajednička konferencija triju foruma jadransko-jonskog područja – Foruma gospodarskih komora, Foruma gradova te mreže sveučilišta Uniadrion, održana je ove godine od 6. do 8. svibnja u Budvi u sklopu 4. EUSAIR Foruma.

Time je ujedno završilo i dvogodišnje predsjedanje HGK – Županijske komore Split Forumom jadransko-jonskih gospodarskih komora (AIC Forum). HGK je u Splitu uz Gospodarsku komoru Ancone osnivačica AIC Foruma, koji djeluje već 19 godina i okuplja više od 40 gospodarskih komora iz osam zemalja jadransko-jonske regije.

Protekle dvije godine AIC Forum vodila je potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj kojoj su na skupu u Budvi predstavnici komora članica Foruma zahvalili na izuzetnom angažmanu i uspješnom vođenju Foruma te brojnim aktivnostima i pokrenutim inicijativama.

1.jpg
Predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora i potpredsjednica HGK, Mirjana Čagalj; Izvor: HGK

''Mi smo mreža orijentirana na projekte i u posljednje dvije godine naglasak nam je bio na konkretizaciji dugogodišnjih partnerskih odnosa putem projekata od zajedničkog interesa, financiranih iz fondova EU. Tako smo prijavili niz projekata na programe prekogranične i transnacionalne suradnje, a u tom će se smjeru nastaviti i u budućnosti'', istaknula je u svome obraćanju Čagalj.

Pritom je vrlo važna bila i potpora Europske komisije zahvaljujući kojoj se provodi projekt AI-NURECC.

U proteklom razdoblju prvi su se put konkretno povezale tri civilne mreže koje djeluju na jadransko-jonskom području, odnosno gospodarske komore, gradovi i sveučilišta, kako bi što bolje iskoristili i udružili svoje potencijale te utjecali na razvoj i prosperitet regije. Kruna tog povezivanja bila je uspješno održana prva zajednička konferencija navedenih mreža koja je, krajem prošle godine u Splitu, okupila više od 400 sudionika.

Uz odnose unutar jadransko-jonske makroregije, radilo se i na izgradnji odnosa s drugim makroregijama. Udruženje gospodarskih komora Podunavlja objeručke je prihvatilo inicijativu predsjednice Čagalj za suradnjom, rezultat čega je Memorandum o razumijevanju, potpisan krajem prošle godine.

Naglasivši dugogodišnji rad AIC Foruma na gospodarskom povezivanju i prosperitetu regije te njegovu posvećenost realizaciji EUSAIR strategije, Mirjana Čagalj je poručila: "Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora na raspolaganju je kao partner u svim inicijativama za dobrobit jadransko-jonske makroregije jer u konačnici jedni bez drugih ne možemo, jedni druge trebamo. Na nama je da gradimo vlastitu budućnost i preuzmemo odgovornost te zajedničkim radom na dobrobit čitave regije ostvarimo ono o čemu sanjamo.''

4. EUSAIR Forum fokusirao se na teme u vezi s turizmom i plavim rastom, a održan je pod motom ''Integracija ljudi, razvoj regije''. HGK – ŽK Split bila je organizator i aktivni sudionik niza aktivnosti.

Predsjednik ŽK Split Joze Tomaš na Okruglom stolu za društvene izazove, posvećenom digitalizaciji kao alatu za razvoj društva i gospodarstva, predstavio je projekt HGK Digitalna komora kao primjer dobre prakse.

''HGK je u posljednje dvije godine osuvremenila postojeća digitalna rješenja te proširuje svoj raspon digitalnih usluga. Digitalna komora predstavlja našu budućnost te omogućuje učinkovitiju komunikaciju s članicama'', naglasio je Tomaš.

2.jpg
Panelisti Okruglog stola za društvene izazove; Izvor: HGK ŽK Split.

Okrugli stol za poduzetništvo žena jadransko-jonske regije, koji ŽK Split vodi od osnutka AIC Foruma, uspješno je održan na temu inovativnih žena u kreativnim industrijama. Svoje poslovne priče i aktivnosti na poticanju i jačanju žena u poduzetništvu podijelile su predstavnice šest zemalja jadransko-jonskog područja. Uz Mirjanu Čagalj, Hrvatsku su predstavljale i predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug Dragica Jerkov te poduzetnica Tanja Polegubic, koja je i korisnica Poduzetničkog inkubatora za poduzetnice početnice ŽK Split.

Pokrenuta je inicijativa da se po uzoru na godišnju dodjelu priznanja najboljoj poduzetnici, menadžerici i socijalnoj poduzetnici, koju u Hrvatskoj provodi Krug uz suradnju s Komorom, ubuduće takve nagrade dodjeljuju i poduzetnicama na razini jadransko-jonske regije.

3.jpg
Okrugli stol za poduzetništvo žena; Izvor: HGK ŽK Split.

Na panelu 4. EUSAIR stupa ''Održivi turizam'', o slabostima i nedostatcima tržišta rada u turizmu, odnosno povezivanju vještina s potrebama sektora, sudjelovala je voditeljica ljudskih resursa u Radisson Blu Resortu & Spa Split Sandra Čanić.

Gotovo dva desetljeća dugim dosadašnjim angažmanom HGK – Županijske komore Split na Forumu jadransko-jonskih gospodarskih komora te pojačanim aktivnostima u protekle dvije godine na dodatnom povezivanju i zajedničkim projektima dionika na području jadransko-jonske regije, ŽK Split uvelike pridonosi i daje impuls gospodarskom i općem razvoju regije.