U ŽK Split održana informativna radionica o energetskoj obnovi višestambenih zgrada

Vrijeme održavanja: 15.03.2017.

U srijedu, 15. ožujka, u ŽK Split, održana je informativna radionica o energetskoj obnovi višestambenih zgrada, za više od 80 predstavnika upravitelja zgrada i građevinskih tvrtki – projektanata i potencijalnih izvođača radova. Radionicu je održala HGK, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja.

Predavači su nastojali detaljnije objasniti postupke nabave za nadolazeće razdoblje ugovaranja građevinskih radova za obnovu zgrada i objasniti koji su koraci nakon prijave na javni poziv te pružiti tehničku pomoć u pripremi i provedbi prijavljenih projektnih prijedloga.

Ivan Oštir iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja naglasio je da je do zatvaranja javnog poziva na predaju projektnih prijedloga 31. siječnja primljeno 616 projekata koje sada treba vrednovati. Objava liste prihvaćenih projekata mogla bi biti u lipnju, a budući da je riječ o europskim sredstvima, poslovi će se obavljati prema pravilima za neobveznike javne nabave.

IMG_0668 (Medium).jpg

Ivan Oštir, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja;

Jasmina Smokvina, Ondina Pičulin i Samir Kerenović iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objasnili su da je riječ o složenom projektu obnove s investicijama više od milijarde kuna, a traženi iznos bespovratnih sredstava jest 629 milijuna kuna, dakle više od 1 milijuna kuna po projektu. Projekti će biti sufinancirani sa 60%, s tim što su bespovratna sredstava ograničena na iznos od 13 milijuna kuna po projektu.

Budući da prijavitelji uglavnom nisu upoznati s postupcima javne nabave, na radionici su objašnjavani takvi postupci. Ondina Pičulin govorila je o načinima provođenja nabave te je skrenula pozornost na nedopuštena postupanja, sadržaj dokumentacije i na koje činjenice treba obratiti posebnu pozornost (nema probijanja iznosa odobrenih sredstava; za slučaj nepravilnosti postoji odgovornost svakog sudionika u provedbi projekta itd.). Samir Kerenović govorio je o postupcima nakon potpisivanja ugovora (provjere, informiranje, isplata sredstava, promjene vlasništva, namjene i sl.) te je zamolio prijavitelje da se za sva pitanja i nejasnoće jave Fondu koji im je na raspolaganju kao tehnička pomoć.

Radionica je bila i prilika za odgovaranje na upite prijavitelja u vezi s pružanjem pomoći u pripremi i provedbi prijavljenih projektnih prijedloga, ali i s osvrtom na osiguranje kvalitete građevinskih radova.

Kontakti

  • Mladen Buljan, dipl.oec. viši stručni suradnik Tel: +385 21 321 154 Email: mbuljan@hgk.hr