Vrijeme održavanja: 02.04.2020.

Objavljeno: 02. 04. 2020. , Ažurirano: 05. 05. 2020.

Kriza u kojoj smo se našli na radikalan je način razotkrila neke naše slabosti, a ovisnost o uvoznim proizvodima jedna je od njih. S druge strane, trenutačna nemogućnost prodaje svježeg voća i povrća na tržnicama dodatan je problem domaćih proizvođača.

"Time je poziv splitskog Tommyja domaćim poljoprivrednim proizvođačima za plasman njihovih proizvoda putem Tommyjeve prodajne mreže i ostalih većih županijskih trgovaca poput Studenca, Ribole, Victe, Apfela i drugih, višestruko važan jer omogućuje opstanak većeg broja malih proizvođača te očuvanje zaposlenosti i likvidnosti, a to je sve ono što Hrvatska gospodarska komora zagovara", poručila je Ines Budrović iz Odsjeka za trgovinu HGK –Županijske komore Split.

Gospodarsko vijeće HGK – Županijske komore Split na svojoj je prošlotjednoj elektroničkoj sjednici naglasilo važnost poticanja razvoja samodostatne domaće poljoprivredne i prehrambene industrije jer je proizvodnja hrane primarna za svaku ekonomiju, što nam ovakve izvanredne krizne situacije, nažalost na ekstreman način, osvještavaju. Stoga je ova inicijativa naših trgovaca, koja će značiti opstanak mnogim malim poljoprivrednim proizvođačima, iznimno važna.

"Proizvodi domaćeg podrijetla važan su dio naše ponude, a ovom inicijativom želimo dodatno povećati njihov udio u ponudi, te na taj način izravno potaknuti očuvanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, a posebno na lokalnoj razini. Spremni smo svoje prodajne i logističke kapacitete staviti u funkciju te dodatno omogućiti plasman roba hrvatskim proizvođačima, posebno malim proizvođačima i OPG-ovima", poručuje u pozivu proizvođačima direktor korporativnih komunikacija Tommyja i član Vijeća nacionalnog Udruženja trgovine HGK Dario Mamić.

Brza reakcija domaćih trgovaca i omogućavanje plasmana roba hrvatskim proizvođačima, posebno malim proizvođačima i OPG-ovima, pokazala je njihovo istovremeno i poduzetničko i socijalno odgovorno ponašanje.

HGK se različitim aktivnostima i nacionalnom akcijom Kupujmo hrvatsko kontinuirano zalaže za što veću prisutnost domaćih proizvoda na našem tržištu, ističući njihovu kvalitetu i prednosti. Stoga iz splitske Komore pozdravljaju jače okretanje maloprodaje domaćim proizvođačima i usmjeravanje potrošnje na domaću proizvodnju te pozivaju poljoprivredne proizvođače da se odazovu pozivu trgovačkih lanaca jer jedino zajedničkim naporima možemo izići iz ove krize i potaknuti razvoj gospodarstva.