Vrijeme održavanja: 28.06.2019.

Objavljeno: 28. 06. 2019. , Ažurirano: 01. 07. 2019.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Split 28. je lipnja potpisan Sporazum o suradnji između Komore za međunarodnu trgovinu Šangaj Pudong i Županijske komore Split.

S obzirom na utvrđen obostran interes, Sporazumom su dogovorene razne aktivnosti kojima će se odnosi između Splitsko-dalmatinske županije i regije Šangaj Pudong dignuti na veću razinu. Bit će usmjerene na promicanje suradnje, organizaciju sastanaka i seminara, potencijalna pitanja uvoza-izvoza, promicanje tehnološke i međunarodne suradnje te razvoj inovacija.  

U Split je stigla delegacija iz Šangaja koju čini više od 30 predstavnika Komore za međunarodnu trgovinu, predstavnici institucija i gospodarstvenici iz svih sektora gospodarstva. Sporazum je u ime HGK potpisao Joze Tomaš, predsjednik ŽK Split, koji je tom prilikom naglasio da među našim dvama gospodarstvima postoji još mnogo mjesta za nadogradnju suradnje i bolje povezivanje regija.

Slika 2.JPGPredsjednik HGK – ŽK Split i predsjednik Komore za međunarodnu trgovinu Šangaj Pudong Zhang Bin; Izvor: HGK

 

U ime Komore za međunarodnu trgovinu Šangaj Pudong potpisnik je bio predsjednik Zhang Bin koji je također izrazio težnju za uspostavom što jačih gospodarstvenih veza budući da su, kako je rekao, došli zbog potpisivanja Sporazuma o suradnji s komorom iz Splita i sa željom da si međusobno prezentiramo proizvode i usluge,  saznamo više o gospodarstvima i otvorimo nove puteve za suradnju.  Predsjednik Bin nije se propustio pohvaliti da je navijao za hrvatsku reprezentaciju na prošlogodišnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu. S obzirom na to da je poznato da je Svjetsko nogometno prvenstvo imalo velik neizravni učinak na turizam, ne iznenađuje činjenica da su utakmice naše reprezentacije bile praćene s velikim interesom i u NR Kini, što je dokaz da bilo koje događanje – bilo sportsko, kulturno ili znanstveno – ima izravne posljedice na gospodarstvo te na promociju cijele naše zemlje.

voditelj delegacije gospodin Zang Jinyu.jpgVoditelj delegacije Zang Jinyu; Izvor: HGK

 

Okupljenima se obratio i voditelj delegacijeZang Jinyu koji je pozvao sve gospodarstvenike na poslovni posjet u Šangaj izrazivši zadovoljstvo smjerom kojim naša ekonomska suradnja ide.

U posljednjih nekoliko godina zabilježen je povećan interes kineskih gospodarstvenika i institucija za gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije, a najveći broj ih dolazi upravo iz Šangaja.  Robna razmjena Splitsko-dalmatinske županije i Kine kontinuirano raste od 2013. godine do 2018. godine. Kina je u 2018. godini bila na devetomu mjestu prema vrijednosti robnog uvoza u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a na 26. mjestu prema vrijednosti robnog izvoza.

Turisti iz Kine u 2018. godini ostvarili su 42.461 dolazaka, što je povećanje od 38% u odnosu na prethodnu godinu, te 62.507 noćenja, što predstavlja povećanje od 50% u odnosu na 2017. godinu. Značajan rast dolazaka i noćenja kineskih turista pravi je pokazatelj da idemo u dobrom smjeru jer je turizam u sinergiji s aktivnostima Predstavništva HGK na terenu te aktivnostima koje će proizaći iz Sporazuma najbolji put za uspostavu suradnje za šire gospodarstvo.

Na  nacionalnoj razini odnosi naših dviju država su u uzlaznoj putanji, pogotovo nakon odabira kineske tvrtke China Road and Brigde Corporation za izgradnju našeg strateškog projekta – Pelješkog mosta, kao i tvrtke Norinco za konstrukciju vjetro-elektrane kod Senja.

U proteklih nekoliko mjeseci Republika Hrvatska i Narodna Republika Kina potpisale su nekoliko Sporazuma koji se odnose na poljoprivredu, digitalizaciju, znanost, sport, željeznice te Hrvatsku banku za obnovu i razvitak. Kao kruna povezivanja i jačanja suradnje, u Dubrovniku je u travnju ove godine održan veliki summit "16 +1" na kojemu su se predstavnici kineske vlade i gospodarstva sastali sa šesnaest predstavnika država i gospodarstava srednje i jugoistočne Europe.

HGK ulaže velike napore u jačanje veza naših gospodarstava te je radi toga u prosincu 2018. godine osnovana i Gospodarska komora Hrvatska – Kina koja je usmjerena na okupljanje kineskih i hrvatskih gospodarstvenika zainteresiranih za suradnju. U Šangaju ima i svoje predstavništvo kod kojeg sve članice mogu dobiti informacije povezane s gospodarstvom NR Kine.