Export Control Forum 2016 – Forum o kontroli izvoza robe s dvojnom namjenom

Shutterstock
Vrijeme održavanja: 12.12.2016.
Na Forumu će se okupiti stručnjaci za kontrolu izvoza iz europskih institucija, iz država članica, udruge proizvođača i izvoznika te drugi dionici uključeni u proizvodnju i trgovinu robe s dvojnom namjenom, ali i predstavnici civilnog društva i akademske zajednice.

Europska komisija usvojila je 28. rujna ove godine prijedlog uredbe za modernizaciju kontrole izvoza robe s dvojnom namjenom na poticaj Europskog parlamenta koji je istaknuo potrebu za unaprjeđenjem sustava kako bi se išlo ukorak s brzim tehnološkim promjenama koje neprestano stvaraju nove prijetnje. Najvažnija novost u ovom zakonskom prijedlogu jest uvođenje dodatne dimenzije zaštite u kontroli izvoza kako bi se spriječila moguća kršenja ljudskih prava u virtualnom prostoru. Prijedlog, također, pojednostavljuje i usklađuje postojeća pravila kontrole izvoza u svrhu uštede vremena i sredstava izvoznicima unutar EU i mjerodavnim tijelima. Cilj je ovog prijedloga stvaranje ravnoteže između visokog stupnja sigurnosti, a istovremeno i održavanja konkurentnosti europskih tvrtki u prometu robe s dvojnom namjenom.

U postizanju tog cilja planira se uvođenje nove EU Opće dozvole (EU General Export Authorisations – EU GEAs) kojom bi se četiri puta smanjili troškovi tvrtkama, a također bi se za 40 posto smanjio broj proizvoda koji bi podlijegali nadzoru transfera unutar EU. 

Prigodom izrade ovog prijedloga, Europska komisija je vodila široke konzultacije te želi nastaviti aktivnu suradnju sa svim dionicima u tom procesu. Stoga će Europska komisija u suradnji sa slovačkim predsjedništvom održati Forum o kontroli izvoza u Bruxellesu 12. prosinca ove godine. Bit će to izuzetna prilika za raspravu o najvažnijim promjenama koje se nalaze u novom zakonskom prijedlogu o kontroli izvoza robe s dvojnom namjenom. Na Forumu će se okupiti stručnjaci za kontrolu izvoza iz europskih institucija, iz država članica, udruge proizvođača i izvoznika te drugi dionici uključeni u proizvodnju i trgovinu robe s dvojnom namjenom, ali i predstavnici civilnog društva i akademske zajednice.

Više pojedinosti o Forumu za kontrolu izvoza 2016 i poveznicu za prijavu možete naći na stranici http://trade.ec.europa.eu/doclib/events/index.cfm?id=1562.

Sudionici Foruma sami osiguravaju organizaciju i troškove puta, smještaja i hrane.

Kontakti

  • Sektor za međunarodne poslove i EU Tel: +3851 4828 382 Email: eoi@hgk.hr
  • Odjel za EU poslove, fondove i programe Tel: +385 1 456 1652 Email: eu@hgk.hr