Objavljeno: 06. 09. 2018. , Ažurirano: 06. 09. 2018.

"Smatramo da EK treba uvažiti činjenicu da je Hrvatska razvrstana među ekonomski slabije razvijena područja i da bi smanjenje omotnice za izravna plaćanja i ruralni razvoj izravno utjecalo na smanjenje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje,'' upozorio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Dragan Kovačević na sastanku tvrtki poljoprivredne i prehrambene industrije s predstavnicima HGK i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede na temu zajedničke poljoprivredne politike EU (ZPP), održanom kako bi se iznjedrila zajednička strategija koju Hrvatska treba zastupati u pregovorima s Europskom komisijom.

Zajednička 800x533.JPG

Sastanak tvrtki poljoprivredne i prehrambene industrije s predstavnicima HGK i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede o zajedničkoj poljoprivrednoj politici; Izvor: HGK.

Europska je komisija, naime, izašla početkom lipnja ove godine s prijedlozima tri nove uredbe kojima se uređuju izravna plaćanja, mjere ruralnoga razvoja, mehanizmi uređenja tržišta i politika kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode u razdoblju 2021. – 2027.

Višegodišnji financijski okvir EU za isto razdoblje govori o smanjenju sredstava za financiranje mjera Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU za oko 5 posto. Tako Hrvatsku, prema prijedlogu, čeka smanjenje sredstava za financiranje izravnih plaćanja za 4 posto, a mjera ruralnog razvoja za čak 15 posto. Omotnica za izravna plaćanja sa sadašnjih 382,6 milijuna eura smanjuje se na 367,7 milijuna, a sredstva za ruralni razvoj sa sadašnjih 332,16 milijuna eura na 281,3 milijuna.

majdak1 800x533.jpg

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak; Izvor: HGK.

"Da pojednostavim matematiku, onaj proizvođač koji danas dobiva 1 ili 2 milijuna eura godišnje potpore prema reformi ZPP-a i modelu progresivnoga smanjenja potpora dobio bi manje od 100.000 eura. Slijedi razdoblje pregovora na svim institucionalnim razinama EU. Nove uredbe trebaju se usvojiti najkasnije u 2020. godini. I zato je značajan ovaj današnji sastanak, da Hrvatska izgradi svoju pregovaračku platformu i da u njoj izravno sudjeluju naši proizvođači", zaključio je Kovačević.

Cilj nam je nam izboriti se za što bolju omotnicu za oba stupa ZPP-a, što bi značilo da ne podržavamo smanjenje ovoga financijskog okvira, odnosno proračuna u izravnim plaćanjima i ruralnom razvoju", rekao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak te je dodao kako će do provedbe ove zajedničke poljoprivredne politike uložiti sve napore kako bi ostvarili zacrtani cilj. "Novi ZPP sadrži i dijelove koje Ministarstvo poljoprivrede podržava, a tu je prije svega prijedlog Komisije da se treba orijentirati prema mladim poljoprivrednicima, ali na način da se ukinu razna ograničenja predviđena u tom dijelu prijedloga.", zaključio je Majdak.