Vrijeme održavanja: 14.01.2020.

Objavljeno: 14. 01. 2020. , Ažurirano: 14. 01. 2020.

U Energetskom centru Bračak u Zaboku, u utorak, 14. siječnja, svečano je potpisan memorandum o suradnji WBAF Hrvatska (Svjetski investicijski forum poslovnih anđela) ureda Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije i Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske obrtničke komore, kojime su komore postale počasne članice WBAF ureda u Hrvatskoj.

„Svaka uspješna poslovna priča počinje idejom, ali da bi se ona realizirala, potreban je kapital. To je jedan od najvećih izazova za sve nove poduzetnike – kako doći do sredstava potrebnih da se pametna ideja pretoči u komercijaliziran proizvod ili uslugu. Banke još uvijek ne podupiru startupe u dovoljnoj mjeri. Zato su nam potrebni novi financijski instrumenti koji će im omogućiti da ostvare svoj puni potencijal. Ulagači rizičnog kapitala tu imaju ključnu ulogu. Oni su ti koji prepoznaju profitabilne projekte i podržavaju ih u najkritičnoj fazi razvoja“ – istaknuo je potpredsjednik HGK Ivan Barbarić.

Memorandum su potpisali direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Martina Jantol Županić te potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Davor Pleško.

IMG_4936.JPG
Ivan Barbarić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU; Izvor: Krapinsko-zagorska županija.


Potpisivanju je prisustvovao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ujedno i predsjednik Upravnog odbora WBAF Hrvatska.

Direktorica Ureda WBAF Hrvatska Helena Matuša je pojasnila kako je cilj potpisivanja memoranduma pokrenuti članove Gospodarske i Obrtničke komore da postanu primatelji investicija poslovnih anđela, ali i da i sami postanu poslovni anđeli. Direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Martina Jantol Županić istaknula je da je Poduzetnički centar KZŽ potporna institucija koja pruža usluge pripreme provedbe projekta i educira poduzetnike. „Samim time WBAF je jedan od dodatnih izvora financiranja poduzetničkih pothvata i u tom smjeru želi djelovati. Uz infrastrukturnu komponentu sufinanciranog prostora naravno nudi se i ova soft aktivnost, a to su edukacije, mentoriranje, virtualno umrežavanje kroz virtualni inkubator, i dr., tako da su alternativni izvori financiranja priča koja je nama iznimno važna kako bi naše poduzetnike mogli povezati s dodatnim izvorima kapitala“, rekla je Jantol Županić.

Visoka povjerenica WBAF-a za Republiku Hrvatsku i članica upravnog odbora WBAF Hrvatska Renata Brkić je rekla: „Naš ured prvi je i jedini u Europskoj uniji i zapravo je pionirski pothvat te moram istaknuti da je jedan od najuglednijih ureda u ovoj mreži, a ujedno i perjanica organizacije, jer je nas dopalo da uspostavljamo procedure po kojima kasnije rade i drugi uredi. Organizacija uspostavlja i svoj investicijski fond u iznosu od 20 milijuna eura, iz kojeg će se investirati u poduzeća i projekte koji se natječu na “Global Found Raising Stageu”, natjecanju koje se provodi svake godine u veljači, kada se održava i svjetski kongres organizacije, 17. i 18. veljače u Istanbulu“, najavila je Brkić.

Ured Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF) u Hrvatskoj otvoren je u siječnju 2019. godine kao dio svjetske mreže poslovnih anđela. Glavnji ciljevi Ureda su oživljavanje tržišta kapitala, ponuda novih financijskih instrumenata te poticanje na inovacije i poduzetništvo. Uz ured u Zaboku, WBAF ima urede u Gruziji, Gani, Nigeriji, Tanzaniji i Tajlandu.