Vrijeme održavanja: 26.04.2017. - 28.05.2017.

Objavljeno: 02. 05. 2017. , Ažurirano: 03. 05. 2017.

Od 26. do 28. travnja u Spaladium areni u Splitu održana je četvrta Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA 2017 (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference) pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, u organizaciji tvrtke TNT Production Inc. iz Sjedinjenih Američkih Država i uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Hrvatska gospodarska komora suorganizator je te izložbe na kojoj se predstavljaju hrvatski proizvođači sredstava za posebne namjene, članovi Zajednice proizvođača sredstava za posebne namjene HGK.

Svečanom su otvorenju izložbe ASDA, uz predstavnike organizatora i izlagača, prisustvovali i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar pravosuđa Ante Šprlje, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snage Republike Hrvatske (OSRH) general-pukovnik Drago Matanović, predstavnici hrvatskih ministarstava i državnih institucija, lokalne uprave i samouprave, ministarstava i obrambeno-sigurnosnih institucija stranih država, diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora, kao i brojni drugi.

"ASDA se održava kroz svojevrsni oblik javno-privatnog partnerstva, odnosno suradnje gospodarskih subjekata s državnim tijelima u realizaciji projekata u kojemu je prepoznat zajednički interes", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović, naglasivši da je ASDA "zaista nezamjenjiva prilika za prezentaciju hrvatskih proizvoda. A oni svojom kvalitetom, može se reći bez imalo pretjerivanja, mogu parirati konkurenciji na globalnoj razini".

Potpredsjednik Vlade Damir Krstičević rekao je da se ASDA već u svojim prethodnim izdanjima etablirala kao prvorazredni poslovni događaj, mjesto upoznavanja s novim proizvodima i tehnologijama te mjesto susreta s novim trendovima u svijetu vojne industrije.

Istaknuvši zadovoljstvo brojem tvrtki i izaslanstava koje prisustvuju izložbi, ministar Krstičević pohvalio je kvalitetu i međunarodni ugled hrvatske obrambene industrije, dodavši da će njezini inovativni proizvođači u hrvatskoj Vladi i MORH-u uvijek imati sugovornika i partnera. "ASDA je i mjesto dijaloga, mjesto razmjene gledišta o obrambenim i sigurnosnim pitanjima", rekao je ministar, zaključivši da će ovogodišnja ASDA imati svoj doprinos u zajedničkim naporima ka izgradnji globalne i državne sigurnosti.

"Očekujem da će do kraja izložbe koja svakom organizacijom bilježi sve veći posjet izlagača i stranih delegacija naše tvrtke ugovoriti nove poslove. Posebno veseli činjenica što je predsjednica Grabar-Kitarović posjetila naše proizvođače i što smo imali prilike svi zajedno u razgovoru predložiti aktivnosti za poboljšanje suradnje industrije i resornih instiucija, radi još snažnijeg izvoza", istaknula  je Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju i IT HGK.

Ovogodišnje je izdanje ASDA, koje se od 2011. godine održava svake dvije godine u Splitu, okupilo 63 domaća i 68 stranih izlagača naoružanja, vojne opreme te drugih proizvoda i usluga povezanih s obrambeno-sigurnosnim sektorom iz 22 zemlje, kao i 33 strane delegacije visokih vojnih i državnih dužnosnika. Izdanje je ponudilo bogat popratni program, od demonstracije združenih vojno-sigurnosnih sposobnosti, u kojoj su sudjelovali pripadnici hrvatske i američke vojske, prezentacija repertoara akrobatske grupe Ratnog zrakoplovstva Krila Oluje, do niza bilateralnih sastanaka ministra obrane Krstičevića i predstavnika MORH-a i OSRH-a s izaslanstvima Iraka, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Albanije, Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Kuvajta i Azerbajdžana.