Vrijeme održavanja: 29.06.2020.

Objavljeno: 23. 06. 2020. , Ažurirano: 23. 06. 2020.

Pandemija uzrokovana bolesti COVID-19 negativno je utjecala na poslovanje brojnih poslovnih subjekata. Radi ublažavanja negativnih efekata, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) kreirala je nekoliko kreditnih linija za ulaganja u obrtna sredstva. U Županijskoj komori Zadar već smo predstavili dvije: za obrtna sredstva COVID-19 (namijenjena svim poduzetnicima) i za obrtna sredstva COVID-19 za MPS u turističkom sektoru. Predstavljanja su, u skladu s epidemiološkim uvjetima, bila online, putem webinara.

Slijedi predstavljanje nove kreditne linije, Obrtna sredstva za ruralni razvoj. Kako je rizik od zaraze minimalan, ovoga vas puta pozivamo u našu dvoranu za sastanke, na adresi Špire Brusine 16 u ponedjeljak, 29. lipnja, u 11 sati.

Za one koji neće moći doći do naše dvorane organizirat ćemo i online sudjelovanje na web-platformi, poveznicu ćemo poslati svima koji se prijave za takav oblik sudjelovanja. Predavačica je Mira Krneta, voditeljica područnog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak za Dalmaciju. Svi koji to žele mogu se prijaviti i za osobno savjetovanje s voditeljicom na kraju predstavljanja.
Obrtna sredstva za ruralni razvoj, mjera je namijenjena financiranju poslovnih subjekata u području poljoprivrede, prerade, ulaganja u nepoljoprivredne djelatnosti i šumarstva koji mogu dokazati da imaju poteškoće u poslovanju kao posljedicu pandemije uzrokovane bolešću COVID-19, u skladu s kriterijima Ministarstva poljoprivrede. Sredstva su osigurana financijskim instrumentom ruralni razvoj.

Korisnici kredita: poljoprivrednici i prerađivači poljoprivrednih proizvoda te subjekti koji djeluju u sektoru šumarstva u sljedećim organizacijskim oblicima (OPG, obrt registriran za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, trgovačko društvo, zadruga).

Namjena kredita: financiranje obrtnih sredstava potrebnih za otklanjanje nestabilnosti u odvijanju proizvodnje i financiranje tekućeg poslovanja (priprema proizvodnje, sirovina i materijal, ostali proizvodni troškovi, troškovi radne snage, podmirenje obveza prema dobavljačima i ostalih općih troškova tekućeg poslovanja; osim kreditnih obveza prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama i PDV-a).

Radi se o izravnom kreditiranju te kreditima u rasponu od 190 tisuća do 1,52 milijuna kuna. Krediti su u kunama, uz kamatnu stopu od 0,5 posto godišnje.

Prijava u nastavku je obavezna. Prijaviti se možete do petka, 26. lipnja.