Vrijeme održavanja: 19.10.2017.

Objavljeno: 19. 10. 2017. , Ažurirano: 19. 10. 2017.

Mira Krneta, voditeljica HBOR-ova Područnog ureda za Dalmaciju, u uvodnom dijelu ukratko je opisala djelokrug rada ove razvojne banke, da bi zatim predstavila danas dostupne financijske instrumente: ESIF kredite za rast i razvoj te ESIF pojedinačna jamstva. Pojedinačni krediti krajnjim primateljima ugovaraju se iz sredstava izvora ESIF i sredstava iz izvora poslovnih banaka u omjerima 50:50. Takav aranžman ugovorile su s HBOR-om tri poslovne banke (Privredna banka Zagreb, Erste & Steiermärkische Bank i Zagrebačka banka), koje krajnjem primatelju plasiraju svoja i HBOR-ova sredstva uz ponderiranu kamatnu stopu. Prihvatljivi sektori su Prerađivačka industrija, Djelatnosti pružanja smještaja te Kreativna industrija, odnosno usluge temeljene na znanju. ESIF pojedinačna jamstva na raspolaganju su korisnicima kredita, i investicijskih kredita i kredita za obrtna sredstva, te se njihovim korištenjem umanjuje kamatna stopa HBOR-ova kredita.

Poduzetnici na HBOR-ovom Info danu u ŽK Šibenik.jpg

Poduzetnici na HBOR-ovom Info danu u ŽK Šibenik; Izvor: ŽK Šibenik

Predstavljena je i mjera InnovFin (potpora inovativnim poduzetnicima i potpora poduzetnicima za zapošljavanje mladih). Nakon prezentacije voditeljica Područnog ureda za Dalmaciju odgovarala je na pitanja o mogućnostima korištenja HBOR-ovih kreditnih programa i drugih usluga domaće razvojne banke, a petero poduzetnika iskoristilo je priliku za pojedinačne razgovore.

S obzirom na interes poduzetnika i potrebe za stručnim savjetodavnim uslugama financiranja poduzetničkih aktivnosti uporabom povoljnih izvora financiranja, nastavit će se periodično održavanje HBOR-ovih Info dana.