Vrijeme održavanja: 20.03.2018.

Objavljeno: 15. 03. 2018. , Ažurirano: 22. 03. 2018.

„Krajnji nam je cilj da jedno takvo pilot-postrojenje bude organizirano i da djeluje u Varaždinu. Današnji je skup namijenjen poduzetnicima, sav rad tih pilot-postrojenja mora proizlaziti iz potreba poduzetnika. Ovo je prvi sastanak i namjera nam je da svoje poduzetnike uključimo u lance inovacija koje postoje diljem Europske unije“, naglasila je Renata Papec iz Županijske komore Varaždin.

Na sastanku u Varaždinu predstavljen je i projektni partner klaster Inteligentna energija. Voditelj klastera Mladen Perkov istaknuo je da je zadatak privući sudionike koji bi uveli i razvili pilot-projekt koji štedi ili daje mogućnost efikasnoj proizvodnji, s krajnjim ciljem da se smanji potreba za sirovinama.

„Poželjno je nešto što ste iskoristili ponovo upotrijebiti umjesto da u prirodi uzmete tu sirovinu. Možemo uzeti primjer iz Varaždinske županije, tvrtku Solvis, koja proizvodi fotonaponske panele i kad se oni vrate nakon 20 – 25 godina upotrebe, mogu iz toga izvaditi materijale i osnovne elemente koji ponovo mogu poslužiti za izradu novih, umjesto da ih deponiraju ili bace kao smeće“, rekao je Perkov.

Što poduzetnik može očekivati od sudjelovanja u ovom projektu, u pilot-projektima i Vanguard inicijativi, sudionicu su, putem online veze, saznali od predstavnika demo-centra Napredne i održive tehnologije za funkcionalne polimere iz Barcelone Jordija Romera. Teme kojima se bavi ovaj inovacijski centar i pilot-postrojenje su polimeri i kompoziti od polimera, napredne tehnologije, nanotehnologije, novi materijali, novi procesi, fotonika, alati i senzori, upravljanje obradom podataka te zamjena kritičnih/toksičnih tvari, aditiva i materijala.

Na sastanku je bio i predsjednik Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić, koji ističe da trenutno sudjeluju u šest projekata.

„Naša komora je najaktivnija, s projektima od obrazovanja preko transfera znanja i novih tehnologija do ovog projekta kojemu je bit zelena, održiva proizvodnja. Projektom se želi uspostaviti mreža inovativnih centara jer su nove tehnologije snažno povezane s inovacijama i razvojem. Europa je tu najsnažnija i zato to predstavljamo svojim poduzetnicima“, izjavio je Gložinić.

HGK – Županijska komora Varaždin započela je 1. veljače 2017. godine s provedbom projekta Greenomed, sufinanciranog u okviru Interreg MED programa – Prioriteta 1: Inovacije. Ovaj projekt ukupnog proračuna od 2 milijuna eura provodi ukupno 19 partnera tijekom 30 mjeseci, a Županijskoj komori Varaždin pridruženi je partner Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, dok je drugi hrvatski partner klaster Inteligentna energija. Ciljevi pametne specijalizacije teško su dostižni zbog nehomogenosti strategija „pametne specijalizacije“ koje se donose u zemljama EU, kao i poteškoća zbog nemogućnosti identifikacije potprioriteta u „zelenoj proizvodnji“ te izbjegavanja fragmentacije u specijalizacijama. Pilot-inicijative razvijene u projektu Greenomed uklopit će se u mrežu postojećih pilot-inicijativa koje unaprjeđuju i inoviraju proizvodne procese i tehnologije radi povećanja energetske učinkovitosti te uspostave učinkovitoga gospodarenja otpadom i recikliranja.

Županijska komora Varaždin novi susret najavljuje za 27. travnja, kada će u Varaždinu biti održana europska konferencija, a tema – inovacije – aktualna je i zanimljiva poduzetnicima.