Vrijeme održavanja: 24.10.2019.

Objavljeno: 29. 10. 2019. , Ažurirano: 29. 10. 2019.

ŽK Koprivnica bila je domaćin simpozija Green Talks o održivoj gradnji i nZEB-u (engl.: Nearly Zero Energy Building, zgrada gotovo nulte energetske potrošnje), koji je održan u okviru Energetskog tjedna Grada Koprivnice u četvrtak, 24. listopada. Simpozij je organizirao Hrvatski savjet za zelenu gradnju (HSZG), REA Sjever i ŽK Koprivnica. 

Okupljene su pozdravili ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije Zlatko Filipović, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić koji su govorili o iskustvu Županije i Grada u energetskoj obnovi.

Tanja Marković iz HSZG-a ukratko je predstavila dva projekta – Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju – CPD4GB i Build Upon 2.

Denis Premec (REA Sjever) predstavio je postupak javne nabave inovacija za nabavku rješenja za izgradnju ili energetsku obnovu kod kojih naručitelj određuje samo ciljeve koje želi postići, bez tehničkih specifikacija, ali s inovativnim elementima. Na taj način prepušta ponuditeljima razvoj i specificiranje ponuđenih rješenja, pri čemu su sklopljeni ugovori uvijek tipa "ključ u ruke" i "projektiraj i gradi". Postupak javne nabave inovacija objasnio je na primjeru provedene nabave rješenja za sveobuhvatnu energetsku i funkcionalnu transformaciju dječjeg vrtića "Loptica".

Na Green Talksu Gealan d.o.o. predstavio je energetski učinkovite prozorske sustave za nZEB, Fibran d.o.o. je predstavio korištenje XPS-a od temelja do krova (NeZEBe), a Mapei Hrvatska d.o.o. je izlagao o materijalima koji su presudni za održivu gradnju.

Događaj je okupio 50-ak stručnjaka iz područja zelene i održive gradnje koji su se educirali o regulativi nZEB-a, mogućnosti financiranja energetske obnove iz EU fondova, odrađenim i planiranim projektima energetske obnove, mogućnostima poboljšanja i barijera s kojima se susreće niskoenergetska gradnja, socijalnom stanovanju i nZEB-u, te, o već spomenutom načinu dolaska do nZEB-a uz PPI (engl.: Public Procurement of Innovative solutions – javna nabava inovativnih rješenja).