Vrijeme održavanja: 17.03.2016.

Gospodarski forum V4

Objavljeno: 17. 03. 2016. , Ažurirano: 26. 08. 2016.

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Veleposlanstvom Češke Republike u Zagrebu organizirala je Gospodarski forum Višegradske skupine „Napredne tehnologije u transportnim sustavima“ koji je održan u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Rooseveltov trg 2, Zagreb, 17. ožujka 2016.

„Hrvatska treba na vašem primjeru, zemalja V4, naučiti kako se koristiti sredstvima iz EU fondova“, rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Želimir Kramarić na gospodarskom forumu Višegradske skupine (V4) „Napredne tehnologije u transportnim sustavima“, održanom u Vijećnici HGK, povodom predsjedavanja Češke Republike Višegradskom skupinom koja ove godine obilježava 25. godišnjicu nastanka. Istaknuto je i kako postoje velike mogućnosti u korištenju sredstava iz EU fondova jer je zemljama Višegradske skupine i Hrvatskoj ukupno na raspolaganju čak 160 milijardi eura, a u povlačenju tih sredstava najuspješnija je Poljska.

„Hrvatska povijesno, kulturno i gospodarski pripada srednjoeuropskom i mediteranskom krugu zemalja te joj je od interesa suradnja sa zemljama Višegradske skupine, a u njenim je prioritetima i povezivanje s tim i drugim zemljama u vertikali od Baltika do Jadrana“, istaknuo je Kramarić te dodao kako se povećao broj malih i srednjih poduzetnika zainteresiranih za suradnju s tvrtkama V4 skupine. „Ostvareni su sjajni uspjesi u suradnji hrvatskih i poljskih tvrtki za koje je od velikog značaja posjet HGK i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Poljskoj“, rekao je Kramarić. I u okviru današnjeg foruma održani su individualni poslovni razgovori 27 hrvatskih i 15 tvrtki iz zemalja V4.

Veleposlanik Češke Republike u Hrvatskoj Martin Košatka također je izrazio želju za boljom suradnjom Hrvatske i zemalja V4 jer one žele ulagati, pronaći zanimljive proizvode te trgovati s hrvatskim tvrtkama. „No, potrebno je popraviti poslovnu klimu u Hrvatskoj jer strane tvrtke njome nisu zadovoljne“, upozorio je Košatka.

„Suradnja se može ostvariti na području europskih integracijskih procesa, istočnog partnerstva, razvoja infrastrukture željezničkih pravaca, jačanja energetske sigurnosti, kulturne suradnje, a posebno u području energetike, prometa i komunikacija“, istaknuo je načelnik Samostalnog sektora za gospodarsku bilateralu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Jasmin Devlić, napomenuvši da je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u svrhu jačanja srednjoeuropske suradnje predstavila inicijativu Jadran – Baltik – Crno more. Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture RH Alen Gospočić istaknuo je, pak, važnost foruma i suradnje u području razvoja i izvođenja radova na željezničkim mrežama u kojima pruge trebaju biti usklađene s tehničkim specifikacijama, a u gradnju te infrastrukture u RH uključene su i tvrtke koje sudjeluju u forumu.

Nove mogućnosti suradnje Hrvatske i V4 predstavila je voditeljica Odjela za bilateralnu i multilateralnu suradnju Sektora za međunarodne poslove HGK Ines Obradović. „Vrlo su dobri odnosi između Hrvatske i V4 te je 2015. ostvarena vanjskotrgovinska razmjena od 3,6 milijardi eura, što je 12 posto od ukupne robne razmjene RH sa svijetom, ponajviše s Mađarskom, zatim s Poljskom, Češkom i Slovačkom. Hrvatska je lani u V4 izvezla roba za 917 milijuna eura, najviše električne energije, sjedala, lijekova, naftnih ulja itd., a uvezla, gotovo triput više, tj. 2,7 milijardi eura električne energije, lijekova, telefonskih aparata, plina, naftnih ulja, osobnih vozila itd. Investicije iz V4 u Hrvatsku iznose 2,7 milijardi eura, što je devet posto ukupnih ulaganja u RH, najviše iz Mađarske, a Hrvatska je u te zemlje uložila 204 milijuna eura ili 3,4 posto ukupnih investicija“, rekla je Obradović. Dodala je kako se u području turizma bilježi lagani rast, a gosti iz zemalja V4 čine 17 posto svih gostiju te ostvaruju 21 posto noćenja.

Predsjednik Uprave Altpro Zvonimir Viduka naglasio je uspješno poslovanje te plasman proizvoda elektroničkih senzora za željeznička vozila i infrastrukturu, u čemu ih podupire i HGK, a osobito u nastupima na sajmovima. „Proizvodi su razvijeni u Hrvatskoj i usklađeni s europskim normama, a certificirane uređaje plasiramo na tržišta 45 zemalja, od Europe i Azije do obiju Amerika i Australije“, rekao je Viduka.

Na Forumu je sudjelovalo 27 hrvatskih tvrtki te 15 tvrtki iz zemalja V4. Od njih se predstavilo pet čeških (AŽD Praha, Signal Project, MSV Elektronika, Sudop Brno i Divetta Praha), dvije mađarske (Trivium Kfk/Suk Šped i Fornax), dvije slovačke (Skx Toll i Sudop Brno) i jedna poljska tvrtka (OT Logistic Poland).