Predstavnik Austrade ureda u Pragu Jan Brejcha i Dijana Padežanin iz Veleposlanstva Australije u Zagrebu posjetili su 29. svibnja Komoru Zagreb kako bi s predsjednikom Komore Zagreb Zlatanom Fröhlichom i suradnicima razmijenili mišljenja o gospodarskim odnosima Hrvatske i Australije.

Istaknut je značaj novoosnovanoga Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Australijom pri HGK za konkretno povezivanje hrvatskih i australskih gospodarstvenika te je najavljena organizacija poslovnog izaslanstva Hrvatske gospodarske komore u Australiju sljedeće godine.

U međuvremenu će se organizirati sjednica Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Australijom, na kojoj će sudjelovati i Jason Collins, izvršni direktor u European Australian Business Councilu, a na kojoj će hrvatski gospodarstvenici dobiti dodatne informacije o mogućnostima koje se pružaju na tržištu Australije. Novi zamah u jačanju gospodarskih odnosa očekuje se po završetku pregovora između EU i Australije o slobodnoj trgovini, koji su u tijeku.

Ukupna je razmjena roba i usluga Hrvatske i Australije u prošloj godini iznosila oko 154 milijuna australskih dolara, a impresivna je posebno razmjena u području usluga, u kojima je Hrvatska ostvarila suficit od čak 75 milijuna australskih dolara, primarno u IT-sektoru, dok je Hrvatsku posjetilo oko 200.000 australskih turista.