Održana godišnja skupština Klastera Marikultura u ŽK Split

Vrijeme održavanja: 10.10.2017.

U Županijskoj komori Split 10. listopada održana je godišnja skupština Klastera Marikultura koji već devet godina djeluje pod okriljem ŽK Split.

Nazočni predstavnici triju grupacija; uzgajivača tune, bijele ribe i školjaka, usvojili su izvješće o radu i financijskom stanju za proteklu godinu te najavili buduće projekte u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo Split, Hrvatskim veterinarskim institutom Zagreb i Grupacijom akvakulture HGK.

Predsjednik Kristijan Zanki istaknuo je da se i dalje radi na tome kako bi se što prije isplatili zaostali poticaji u marikulturi za I. i II. kvartal 2016. godine, da se za sve proizvode ribarstva smanji PDV s 25 posto na 13 posto te da se tunolov obavlja u sklopu 30 ribolovnih, a ne 30 kalendarskih dana te da se omogući nesmetani prijelaz granice teritorijalnog mora za vrijeme tunolovne sezone.

Nazočni su sa zadovoljstvom ustvrdili da je ovaj način rada, uz kontinuiranu pomoć HGK, postigao cilj na umrežavanju subjekata iz marikulture iz svih jadranskih županija te su postali prepoznatljiv i uvažavan čimbenik u kreiranju svih zakonskih i podzakonskih akata koji reguliraju problematiku marikulture pridonoseći održivosti ribarstva.

U suradnji s HGK, Klaster će sudjelovati na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu Aquaculture Europe 2017. koji će se održati od 17. do 20. listopada u Dubrovniku (više na: http://www.marevent.com/AE17_DUBROVNIC.html).