Vrijeme održavanja: 02.10.2016. - 04.09.2016.

Objavljeno: 23. 09. 2016. , Ažurirano: 03. 02. 2017.

Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je Hrvatska gospodarska komora, Udruženje industrije plastike i gume, u suradnji s EU udruženjem petrokemijske industrije TEPCA i europskim udruženjem industrije plastike Plastics Europe, treći put sudionik Europskoga debatnog natjecanja mladih koje se održava u devet gradova EU, i to u Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Projekt financira EU udruženje petrokemijske industrije – EPCA, povodom obilježavanja 50. godišnjice postojanja. Tema je ovogodišnje debate Kako zamišljate svoju budućnost – s petrokemijskom industrijom i plastikom ili bez njih?

Cilj je ovog projekta promovirati znanost i tehnička zanimanja mladima, približiti ulogu petrokemijske industrije i industrije plastike našoj svakodnevnici i njihov doprinos održivom razvoju, ali i kvaliteti življenja. Želja nam je ovim natjecanjem potaknuti mlade na razmišljanje o ulozi i značaju znanosti za budućnost čovječanstva te pokazati otvorenost industrije za raspravu o spornim pitanjima.

Debatno natjecanje u Hrvatskoj održano je u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore 29. travnja. Na natjecanju u Zagrebu sudjelovalo je više od 70 mladih između 16 i 18 godina iz devet gimnazija, i to iz prve, pete, sedme, osme, desete, petnaeste i šesnaeste gimnazija te iz Nadbiskupske klasične gimnazije i Prirodoslovne škole „Vladimir Prelog“. U skladu s pravilima natjecanja, sudionici su podijeljeni u dvije skupine koje brane svoja stajališta za i protiv zadane teme. Žiri, sačinjen od uglednih predstavnika znanosti, državnih institucija i gospodarstva, izabrao je troje najboljih sudionika debate.

Završno debatno natjecanje svih sudionika održavat će se od 2. do 4. listopada u Budimpešti, a natjecat će se pobjednici svih nacionalnih debatnih natjecanja, po troje iz svake zemlje sudionice. Hrvatsku će, prema odluci žirija, na završnom europskom natjecanju predstavljati Tomislav Veble iz 16. gimnazije, pobjednik natjecanja, Matea Maloča iz sedme gimnazije, koja je osvojila drugo mjesto te Luka Baković, iz desete gimnazije, koji je osvojio treće mjesto.

Ovo događanje smatramo korisnim za promociju Hrvatske gospodarske komore, ali i mladih pametnih gimnazijalaca od kojih se u budućnosti očekuje aktivno sudjelovanje u društvenom životu. Stoga molimo pomoć u medijskom predstavljanju.

Za svaku smo dodatnu informaciju na raspolaganju.