Vrijeme održavanja: 02.10.2016. - 05.10.2016.

Objavljeno: 23. 09. 2016. , Ažurirano: 05. 10. 2016.

Među više od 500 sudionika Europskoga debatnog natjecanja mladih, od 2. do 4. listopada u Budimpešti, izabrano je deset najboljih europskih govornika, među kojima je čak troje Hrvata – Matea Maloča, Tomislav Veble i Luka Baković. Natjecanje je održano u sklopu proslave 50. godišnjice rada Europskog udruženja petrokemijske industrije – EPCA. Na njemu su sudjelovali pobjednici nacionalnih debatnih natjecanja iz devet zemalja članica EU: Belgije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Poljske, Španjolske i Velike Britanije, a debatirali su na temu “Kako zamišljate svoju budućnost – s petrokemijskom industrijom i plastikom ili bez njih?

„Hrvatska je i ovom prilikom pokazala da su njena glavna komparativna prednost pametni, vrijedni, veseli i komunikativni, sposobni i dobro obučeni mladi ljudi. Imati čak troje Hrvata među deset najboljih europskih govornika velika je čast“, rekla je pomoćnica direktorice Sektora za industriju i IT HGK Gordana Pehnec Pavlović, dodavši da HGK ovom aktivnošću, uz stimuliranje mladih na edukaciju u tehničkim i prirodnim znanostima, želi mladim ljudima pomoći otvoriti vidike i omogućiti stjecanje širokog pogleda na stanje u europskom i globalnomu poslovnom svijetu. Pehnec Pavlović dodaje da tako mladi imaju priliku dati kvalitetniji doprinos rastu i razvoju hrvatskoga gospodarstva.

Bivši predsjednik Europskog vijeća i član žirija Herman Van Rompuy kazao je kako je demokratska slika Europe loša te da je izuzetno važno pravovremeno uključiti mlade i zainteresirati ih za industriju, kako bi omogućili njenu konkurentnost u budućnosti. “Razina znanja, zrelosti i komunikacijskih vještina sudionika duboko me se dojmila i nadahnula me. Suočeni smo s izazovima s kojima se Europa susreće i sigurna sam da je ovo pravi način suradnje te da ovoj inicijativi moramo davati kontinuiranu potporu i ubuduće”, rekla je glavna izvršna direktorica EPCA-e Cathy Demeestere.

"Udruženje PlasticsEurope pokrenulo je ovu inicijativu radi promicanja uloge i značaja znanosti, tehnologije, inženjerstva, matematike i održivog razvoja te uputilo na važnost obrazovanja u tim područjima koja su ključna za budućnost naše industrije i ukupne konkurentnosti Europske unije", kazao je glavni izvršni direktor PlasticsEurope Karl-H Foerster.

Pobjednici Europskoga debatnog natjecanja mladih su: Gaïa Jeannot i Caroline Gakpetor koje dijele prvo mjesto. Mr. Gustavs Zilgalvis je na trećemu mjestu, Aleksandra Janowska na četvrtom, Hrvatica Matea Maloča je na petomu mjestu, šesto mjesto zauzima Romme Te Velde. Sedmo mjesto osvojio je naš Tomislav Veble, osmo je mjesto pripalo također Hrvatu Luki Bakoviću, deveto Alini Nassyrovoj, a deseto zauzima Eljon Bofe. Pobjednicima je nagrade uručio bivši predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy s predsjednikom EPCA-e i direktorom tvrtke Ineos Tomom Crottyjem, glavnim izvršnim direktorom PlasticsEurope Karlom-H Foersterom i predsjednikom Young leaders GmbH Reinhardom Wernerom.

Debatno natjecanje u Hrvatskoj održano je u HGK 29. travnja, kada je sudjelovalo više od 70 mladih između 16 i 18 godina, među kojima je izabrano troje pobjednika koja su nas predstavila u Budimpešti.