Krajem prošle godine HGK je provela je još jedno istraživanje poslovnih očekivanja poduzetnika koje se već petnaest godina provodi u sklopu Eurochambres Economic Survey-a. Rezultati istraživanja pokazali su nešto manju dozu poduzetničkog optimizma u očekivanjima za 2018. godinu nego u istraživanjima provedenim za prethodne dvije godine. Takva se očekivanja dijelom mogu pripisati relativno dobrim ostvarenjima u protekle dvije godine, barem kada su prihodi na domaćem i inozemnom tržištu u pitanju, što smanjuje optimizam u pogledu njihova daljnjeg rasta, a u znatnoj se mjeri mogu povezati i s neizvjesnosti oko Agrokora i negativnih posljedica njegovih gubitaka na cijelo gospodarstvo. Unatoč takvim očekivanja rezultati istraživanja su pokazali da je optimizam u Hrvatskoj bio relativno visok u odnosu na druge zemlje uključene u istraživanje. Točnije, prema očekivanjima kretanja prihoda na domaćem i inozemnom tržištu te zaposlenosti Hrvatska je bila iznad prosjeka svih uključenih zemalja i zauzimala relativno dobre pozicije u poretku, kod investicija se našla blago ispod prosjeka i zauzimala nešto lošije mjesto, a samo su kod općih uvjeta poslovanja očekivanja u usporedbi s drugim zemljama bila prilično loša.

Na ocjenu najvećih izazova u poslovanju u ovoj godini u Hrvatskoj najviše je utjecala procjena domaće potražnje, što nije iznenađujuće. Naime, domaća potražnja u prošloj godini bila je realno oko 13% manja nego u pretkriznoj 2008. godini, a niti ove godine se ne očekuje značajnije približavanje toj razini. Kao drugi najveći izazov poduzetnici su izdvojili troškove radne snage, što je povezano s visokim izdvajanjima na plaće, ali i prisutnom situacijom u kojoj bi nedostatak radne snage u pojedinim djelatnostima mogao dovesti do pritiska na rast neto plaća.

Zaključno, rezultati EES-a 2018 za Hrvatsku pokazuju da je optimizam i dalje prisutan, ali uz blago smanjenje u odnosu na prethodno razdoblje, te da je nužno reformama utjecati na opće uvjete poslovanja gdje su očekivanja najmanje optimistična u odnosu na druga promatrana područja, ali i u odnosu na druge uključene zemlje.

 

Eurochambres Economic Survey 2018 (.pdf)