Vrijeme održavanja: 08.12.2016.

Kako pravilnim i ciljanim pretraživanjem patentnih baza podataka doći do relevantnih informacija u vezi s razvojem vlastitih projekata i time značajno smanjiti troškove razvoja novog proizvoda ili tehničkog rješenja, mogli su 8. prosinca čuti sudionici radionice Od ideje do patenta koja se održala u Županijskoj komori Karlovac.

Radionicu je vodio Željko Bihar, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za intelektualno vlasništvo i predavač na Sveučilišnom interdisciplinarnom poslijediplomskom specijalističkom studiju Intelektualno vlasništvo na Pravnom fakultetu u Zagrebu.  

Objasnio je osnovne informacije o intelektualnom i industrijskom vlasništvu te razlike i značajke pojedinih oblika zaštite. Zanimljivim i interaktivnim pristupom, s nizom primjera iz bogatog iskustva predavača kao ispitivača patentnih zahtjeva, objasnio je što sve mora sadržavati patentna prijava te sam postupak podnošenja, uključujući i međunarodnu zaštitu patenta (PCT), njegove troškove i trajanje.

Naglasak je bio na pretraživanju registra pomoću različitih kriterija (ključne riječi, klasa, podatci o podnositelju prijave / nositelju patenta i ostalo). Prije podnošenja patentne prijave, najvažniji dio procesa jest pretraživanje. Pravilnim pretraživanjem mogu se izbjeći nepotrebni troškovi i vrijeme u razvoju nečega što već možda postoji ili je nekim oblikom već zaštićeno, pa bi stavljanjem na tržište takvog proizvoda došlo i do povrede tuđeg prava.