Edukacija za mentore u poduzećima


Objavljeno: 27. 03. 2018. , Ažurirano: 06. 04. 2018.


Hrvatska gospodarska komora i Sveučilište u Zadru 26. i 27. travnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori (Komora Zagreb, Draškovićeva 45/I) organiziraju program osposobljavanja i usavršavanja mentora u tvrtkama, organizacijama i agencijama za provedbu praktične nastave ili vježbi naukovanja učenika srednjih strukovnih škola.

Mentor je zaposlenik tvrtke u kojoj učenik odrađuje praktični dio obrazovanja i osposobljavanja, koji mora imati odgovarajuće zanimanje ili iskustvo u obavljanju poslova, a čija je odgovornost da učenici tijekom praktične nastave steknu određene kompetencije predviđene standardima zanimanja, kvalifikacije te strukovnim kurikulumom. Osim odgovarajuće kvalifikacije, mentor treba imati kompetencije mentora, tj. znanja, umijeća i sposobnosti o poučavanju učenika. Mentor, u suradnji s učiteljem srednje škole koju učenik pohađa, realizira, rukovodi i nadzire rad učenika. Ovim programom mentori stječu kompetencije koje ih pripremaju za vođenje učenika tijekom njihova osposobljavanja na radnom mjestu. Polaznici programa imat će se priliku upoznati s elementima strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj, steći znanja iz pedagogije, kulture rada u radnim procesima i kompetencije za samostalnu pripremu i provedbu osposobljavanja učenika u poduzeću.

Program za edukaciju mentora razvijen je u okviru projekta Jačanje kapaciteta komora i partnera za pomoć malim i srednjim poduzećima za uključivanje u naukovanje – Cap4App sufinanciranog sredstvima Europske unije, koji je Hrvatska gospodarska komora pokrenula u partnerstvu s Federalnom gospodarskom komorom Austrije.

Edukaciju će voditi prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica i doc. dr. sc. Daliborka Luketić sa Sveučilišta u Zadru i predstavnici HGK.

Sudjelovanje u edukacijskom programu je besplatno, a prijave su moguće do popunjenosti kapaciteta. Organizatori će sudionicima - članicama HGK - koji putuju na edukaciju u Zagreb pokriti troškove smještaja za prvih 20 prijavljenih po redoslijedu primanja prijava. Molimo, naznačite u prijavi ako je potrebno organizirati smještaj. 

Program edukacije dostupan je u pratećim dokumentima.