Objavljeno: 01. 08. 2016. , Ažurirano: 17. 02. 2020.

"Cilj dualnog obrazovanja je usklađivanje sustava obrazovnih programa i kvota s potrebama tržišta rada. HGK želi strukovno obrazovanje usmjeriti prema potrebama gospodarstva po uzoru na Austriju i Njemačku, a upravo je to ono što poslodavci traže. Takvo će obrazovanje uključiti mlade na tržište rada još za vrijeme srednjega strukovnog školovanja i visokog obrazovanja", rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić te poručio kako moramo prestati proizvoditi ljude kao kadar za izvoz kako bi se u narednih nekoliko godina smanjila stopa nezaposlenosti mladih koja je u Hrvatskoj gotovo najviša u Europi.

Predsjednik ŽK Požega Luka Balenović

"Svjesni smo potrebe gospodarstva za kvalificiranom radnom snagom koja će se educirati u skladu s potrebama industrije", istaknuo je predsjednik ŽK Požega Luka Balenović inicirajući sastanak sa zainteresiranim poduzetnicima (koji se žele uključiti u sustav dualnog obrazovanja) s predstavnicima srednjih škola, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i HGK. Zaključeno je da gospodarstvenici što prije moraju osposobiti svoje djelatnike za primanje više učenika na praksu, kako bi na opće zadovoljstvo na terenu zaživjelo dualno obrazovanje, gdje bi učenici iz škole izlazili sa dovoljnim kompetencijama za rad u gospodarstvu.

Inače, HGK predlaže sustav dualnog obrazovanja kako bi se što efikasnije uskladilo obrazovanje s potrebama tržišta rada.

Ravnateljica Obrtničke škole u Požegi Iva Šnajder

"Sve nas muči bijela kuga i iseljavanje. Vama odlaze radnici, a nama učenici i otvoreni smo da podignemo zajedničkim snagama razinu obrazovanja i vještina'', naglasila je ravnateljica Obrtničke škole u Požegi Iva Šnajder te poručila kako je zajednički cilj zapošljavanje učenika u tvrtkama na području Požeško-slavonske županije.

Poduzetnici Požeško-slavonske županije u anketi su naveli da im najviše nedostaju stolari, kojih bi zaposlili 108 u sljedećih 3 – 5 godina, 40 prodavača, po 30 vozača autobusa i šivača te po 20 vozača teretnih vozila i obrađivača metala. U istom bi razdoblju zaposlili i 10 prehrambenih tehničara-konditora.