"Puno smo raspravljali u posljednjih šest mjeseci kako bismo postigli ovaj dogovor, nije bilo jednostavno te bih vam svima zahvalio što smo našli zajedničko rješenje u suradnji s Hrvatskim šumama i nadležnim ministarstvom. Sad očekujem od naših kolega da naprave iskorak, naročito od proizvođača namještaja koji su dobili najbolju cijenu. Želim da taj sektor dođe do 1,5 milijardi dolara izvoza u iduće dvije godine jer će to pokazati da se sav ovaj trud isplatio", poručio je Daniel Smiljanić, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK sa sjednice Udruženja na kojoj je potpisano Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca između članova Udruženja i Hrvatskih šuma.

U Pismu se, između ostalog, proklamira strateško opredjeljenje Udruženja prema kružnoj ekonomiji velikog broja malih i srednjih subjekata, naročito u ruralnim područjima Hrvatske jer se tako stvaraju pretpostavke za ekonomski rasti i razvoj te ostanak stanovništva na tim područjima.

"Cilj je promjenama u modelu prodaje drvne sirovine, cijena i rabatne politike osigurati da drvni resurs bude u funkciji novostvorene vrijednosti u preradi drva i proizvodnji namještaja, što će rezultirati većom preradom sirovine u domaćim pogonima. Želimo potaknuti finalizaciju drvne sirovine, razvoj kooperacija, obnovu i razvoj tradicijskih obiteljskih obrta, te porast investicija u nove tehnologije i dizajn", istaknuo je Smiljanić.

Prije svečanog izglasavanja i potpisivanja Pisma, nekoliko članova vijeća Udruženja izložilo je svoje primjedbe i predložilo amandmane koji na kraju nisu prihvaćeni. Čule su se primjedbe kako je ograničavanje količina hrasta i bukve udar na razvoj i poslovanje, kako su najviše oštećeni drvograditelji i pilanari kojima treba kompenzirati gubitke. Promjenama su najviše dobili proizvođači namještaja jer se strateški išlo na povećavanje finalizacije proizvoda, a ne na puki izvoz trupaca.

Hrvatske šume uspjele su progurati svoje amandmane u Pismo prema kojima bi cijene trupaca narasle u odnosu na važeće kako slijedi: za hrast lužnjak 9,4 posto u 2018. te za isti iznos u 2019., hrast kitnjak 4,7 posto za obje godine te bukva i ostale tvrde lisnjače po 2,5 posto u 2018. i 2019..

Predsjednik uprave HŠ-a Krunoslav Jakupčić istaknuo je kako su tijekom tvrdih pregovora HŠ zagovarale višu cijenu, a drvoprerađivači rabatnu politiku s visokim rabatom. Povećanje cijena pravdao je povećanim potrebama te državne tvrtke za radnicima i opremom te lošim klimatskim uvjetima i štetnicima koji su doveli do loše sezone. "Kada trupce pretovarimo na vaš kamion oni istog trena vrijede duplo. Potražnja je velika, tko god ima takvu potražnju logično je da modificira cijenu. Mi smo cjenovno i dalje među najnižima od zemalja u okruženju, ali tu se javlja paradoks, niska cijena umjesto da prouzroči rast, dovodi do većeg izvoza trupaca" upozorio je Jakupčić, dodajući kako od korekcije cijena očekuje manji pritisak na HŠ, novu dodanu vrijednost, rast zapošljavanja i opstanak ruralnih krajeva.

"Ovo povećanje cijena nije veliko, ali ne mogu reći da je itko u pregovorima pobijedio, prije bi se moglo reći da nema poraženih", zaključio je Jakupčić.

Željko Kraljičak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, poručio je kako potpisivanje Pisma pokazuje da svi dionici zajedno rade na tome da što kvalitetnije uposle domaće kapacitete i iskoriste sirovinu. "Povećanje cijena i ukidanje rabata prihvatili ste zbog održivosti sektora i na tome vam hvala. Za nas je najvažnija stvar da se mijenjaju financijski uvjeti. Obvezali smo se da ćemo zajednički stvoriti financijska sredstva za poticanje onog što želimo, a to je što veća finalizacija jer ona stvara veću dodanu vrijednost i zapošljava ljude", istaknuo je Kraljičak, uz napomenu da moramo na visokoj tehnologiji stvarati održivo gospodarstvo.

"Ako smo donijeli zakone i propise onda ih moramo poštivati jer je to jamstvo da ćete svi imati dovoljno sirovine za vaše tvornice, drago mi je da ste zaštitili male proizvođače jer oni ostvaruju program ruralnog razvoja kroz kreiranje radnih mjesta", poručio je Kraljičak.

Član uprave HŠ-a Ante Sabljić najavio je novu politiku po pitanju fiskalnih računa, kazavši da će već u idućih par dana na snagu stupiti sustav prema kojem će se moći pratiti proizvodi drvnog sektora u realnom vremenu. "Od 2. siječnja 2018. ćemo od vas zatražiti potvrdu za svaku otpremu u realnom vremenu, posebno se to odnosi na proizvođače namještaja jer je za njih Pismom cijena umanjena za 25 posto. Naravno, pratit ćemo i ostale, a u idućem razdoblju ćemo vas detaljno upoznati s modelom. Sve što radimo će biti transparentno i objavljeno na našim stranicama", izjavio je Sabljić, uz poruku da će vrijeme pokazati je li ovo što se dogovorilo korak u pravom smjeru za razvoj industrije.