Vrijeme održavanja: 22.09.2021.

U ŽK Split predavanje održao svjetski financijski ekspert

Objavljeno: 23. 09. 2021. , Ažurirano: 23. 09. 2021.

HGK – Županijska komora Split ugostila je 22. rujna svjetski uglednog financijskog i poslovnog stručnjaka dr. Jyotija Guptu koji je održao predavanje o tome kako osigurati održivost tvrtke u sadašnjem ekosustavu. Bila je to prilika dalmatinskim poslovnim ljudima i predstavnicima znanstvene zajednice da čuju poslovno razmišljanje o ekonomiji danas, utemeljeno na bogatom iskustvu i znanju, kao i za razgovor s uglednim predavačem. 

Razlažući što je danas u fokusu ekonomije, dr. Gupta je kao ključnu izdvojio održivost, koja za tvrtke podrazumijeva kako financijsku održivost tako i održivost po pitanju okoliša. One su međusobno povezane, smatra Gupta, jer tvrtke koje nisu ekološki prihvatljive u današnjem svijetu nisu prihvatljive ni investitorima ni klijentima. 

Svjedoci smo brzih promjena u okolišu, brzog razvoja tehnologija. Dok smo nekad gospodarstva dijelili na razvijena i nerazvijena, danas baratamo pojmovima razvijenih i tržišta u nastajanju. Pri tom je fokus definitivno pomaknut na održivost, a pojmovi poput socijalnog poduzetništva, crowdfundinga, filantropije te humanitarnih davanja, u kojima u sve većem broju sudjeluju i obični ljudi a ne samo najbogatiji, sve više prevladavaju. 

''Da biste bili dobar lider trebate biti onaj koji kreira vrijednosti (value creator) a ne onaj tko ih razgrađuje (value distractor). Nužno je poštovati kupce i tržište, ali i ljude koji rade za vas, slušati ih i na temelju toga donositi odluke'', poručio je Gupta. 

Dr. Jyoti Gupta spada u red najtraženijih svjetskih financijskih eksperata, sa zavidnom znanstvenom karijerom. Profesor je emeritus na European School of Management u Parizu, voditelj financijskog kampusa pri London Business School, gostujući predavač na brojnim svjetskim poslovnim školama, savjetnik svjetske i europske banke te savjetnik tvrtkama širom svijeta. Ujedno je i dekan zagrebačkog Cotrugli Business Schoola, a gostovanje u Splitu istodobno je bio i njegov oproštajni posjet prije odlaska u mirovinu. 

Predavanje je održano u organizaciji HGK – Županijske komore Split i poslovne škole Cotrugli Business School.