Objavljeno: 07. 10. 2019. , Ažurirano: 07. 10. 2019.


„Iznimno me veseli što ćemo 23. put dodijeliti nagrade „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku“, kojima nagrađujemo najbolje od najboljih u domaćem turizmu. Dobitnike određujemo prema kvaliteti i poslovnim pokazateljima, ali temelj su te kvalitete i uspjeha ljudi. Najveće bogatstvo koji naše gosti nose iz Hrvatske nisu fotografije prirodnih ljepota, već uspomene na dobar provod koje im stvarate vi – domaćini. Vaša gostoljubivost, osmijeh i srdačnost čine razliku i stvaraju doživljaj Hrvatske kojem nitko ne može konkurirati. Ove rekordne brojke kojima se rado hvalimo svake godine, plod su vašeg rada. Zato se ne bojim za budućnost našeg turizma jer je ključ njegova uspjeha u vašim rukama, a vi ste se uvijek iznova dokazali kao faktor koji čini razliku,“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović povodom večerašnje dodjele top deset nagrada Hrvatske gospodarske komore Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku i nagrada Hrvatske turističke zajednice u Osijeku, u sklopu manifestacije Dani hrvatskoga turizma, koja se ove godine po prvi put održala u kontinentalnoj Hrvatskoj, u Slavoniji.

Burilović.jpgPredsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović; Izvor: HGK

 

Dobitnicima su nagrade uručili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Goran Jandroković, ministar turizma Gari Cappelli, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. 

Nagradu HGK za marinu godine dobila je Olive Island Marina u Sutomišćici, dok je restoran godine Spinnaker u Poreču. Kampom godine proglašen je Aminess Maravea Camping Resort u Novigradu. DMK putnička agencija godine je Katarina Line u Opatiji, dok je nagrada hotela godine otišla hotelu Valamar Collection Girandella Resort u Rapcu.

„Iza nas je devet mjeseci turističke godine dosad najuspješnije turističke godine, a vjerujem da će se pozitivni rezultati nastaviti i u posljednjim mjesecima ove rekordne godine. Ovaj uspjeh rezultat je rada svih turističkih djelatnika, svih domaćina i onih koji čine turizam boljim. Stoga bi ovim putem želio čestitati svima vama, a posebno nagrađenima, što hrvatski turizam svake godine činite sve kvalitetnijim, inovativnijim i zanimljivijim. Vjerujem da je ispred svih nas svijetla i ispunjavajuća budućnost hrvatskog turizma. Vjerujem da ćemo kroz zajedničko djelovanje i suočavanje sa svim izazovima u budućnosti i dalje obarati rekorde te učiniti hrvatski turizam još konkurentnijim, još otvorenijim i ispunjavajućim za svakog posjetitelja.“ istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

Cappelli.jpgMinistar turizma Gari Capelli; Izvor: HGK

 

Nagrada HTZ-a za održivi turizam uručena je Parku Prirode Papuk za „Geopriče UNESCO Geoparka“. Plažom godine proglašena je Rajska plaža u Lopru. Turistički događaj godine je Renesansni festival, dok je destinacijom godine proglašen Rovinj.

„Svečana dodjela nagrada u sklopu Dana hrvatskog turizma predstavlja možda i najvažniji dio jer tako dodatno naglašavamo važnost i doprinos svih turističkih djelatnika u ostvarenju dosadašnjih rezultata na koje je ponosan cjelokupni hrvatski turistički sektor. Naša zemlja danas uživa status respektabilne turističke destinacije koja iz godine u godinu zadržava pozitivne trendove rasta, što je rezultat nesebične predanosti i rada naših ljudi. Iskrene čestitke upućujem svim nagrađenim i nominiranim, a sve turističke djelatnike pozivam na nastavak ovog zajedništva i u nadolazećoj nam 2020. turističkoj godini“, poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić“, poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Staničić.jpgDirektor HTZ-a Kristjan Staničić; Izvor: HGK

 

U kategoriji „Ljudi u turizmu“ HTZ-a posebno priznanje za izniman doprinos turizmu Republike Hrvatske uručeno je Vinku Prizmiću, a godišnja nagrada „Anton Štifanić“ za 2018. u kategoriji tvrtka/ustanova/udruga Turističkoj agenciji ID Riva Tours GmbH. Godišnju nagradu „Anton Štifanić u kategoriji pojedinac dobio je Ivan Sabljić, dok je hrvatska turistička nagrada za životno djelo uručena Frani Skoblaru.

 „Treću godinu zaredom imamo još jednu rekordnu turističku sezonu. Hrvatski turizam praktički je petina hrvatskoga gospodarstva. Očekujemo prihod na razini lanjske od 12 milijardi eura“, rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, čestitajući svim dobitnicima.

 

Plenković.jpgPredsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković; Izvor: HGK

 

„Vi ste ti koji nosite sezonu i razvoj. Čestitam na rezultatima i svim dobitnicima. Vi igrate međunarodne utakmice i vaše tržište je zahtjevno,“ rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Goran Jandroković.

Jandroković.jpgPredsjednik Hrvatskoga sabora Goran Jandroković; Izvor: HGK

 

„Hrvatska ima kulturno i povijesno blago. No, međunarodni turist ne traži samo sunce, more i plažu. Traži avanturu, nešto različito,“ rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, dodavši da je čovjek najveća vrijednost turizma i da uz destinacije koje najčešće dobivaju nagrada moramo poraditi i na turističkom razvoju ostatka Hrvatske.

Grabar Kitarović.jpgPredsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović; Izvor: HGK

 

Dodjelom nagrada zaključeno je dvanaesto izdanje Dana hrvatskog turizma u Slavoniji, a na manifestaciji je sudjelovalo preko tisuću sudionika iz hrvatskoga turističkog sustava te iz poslovnog i društvenog života. Organizatori skupa su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora.

Manifestacija Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku
Izvor: HGK