Objavljeno: 04. 12. 2018. , Ažurirano: 04. 12. 2018.

Ribarska zadruga Adria osnovana je 1. siječnja 2006. godine. Iako se njen teritorij danas proteže na mjesto Tribunj i ima svega 13 ribara, ima značajan utjecaj na tržištu ribe u Šibensko-kninskoj županiji i u Republici Hrvatskoj. Zadruga je, stoga, već od samih početaka pokretačka snaga u razvoju ribarskog sektora.

Zadruga je 2017. započela izvoz morskih organizama u četiri europske zemlje, zbog čega je njen prvokup narastao za 73 posto, dok je iskrcaj u luci narastao za 58 posto. Kao izuzetno malo društvo uspjeli su tada preraditi 20 tona morskih organizama i time polučili velik uspjeh.

Mateja Branica istaknula je da je velika prednost Zadruge to što se prerada ribe obavlja na samo 50 metara udaljenosti od iskrcaja ribe. Otvorili su maloprodajni dućan u središtu Tribunja. Osim ponude svježe ribe i školjki, nude i prerađene proizvode. U ponudi su smrznuto meso kozice, očišćeni lignjuni, očišćeni oslići i trlja, fileti, očišćena plava riba te plitice s kozicama i škampima. Ovisno o željama kupaca mogu biti vakumirani u vrećice ili plitice. Za iduću sezonu pripremaju i ponudu slanih inćuna i srdela.

Fileti.jpg

Fileti; Izvor: ŽK Šibenik

Davor Antica upoznao je upraviteljicu Branicu s procedurom dobivanja oznaka Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko i s natječajem o provedbi postupka dodjele bespovratnih sredstava u 100-postotnom iznosu za troškove rješavanja zahtjeva i trogodišnju naknadu za pravo uporabe znakova kvalitete HGK. Jelena Zorica predstavila je besplatni Katalog hrvatskih proizvoda i pojasnila proceduru unosa podataka o proizvodima.


Jelena Zorica, Mateja Branica.jpgJelena Zorica, Mateja Branica; Izvor: ŽK Šibenik

Mateja Branica prepoznala je mogućnost i važnost dobivanja oznaka Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko za svoje proizvode, te će određene proizvode prijaviti na natječaj za dobivanje znakova kvalitete.

Djelatnici ŽK Šibenik također su upoznali upraviteljicu Ribarske zadruge s novim projektom HGK – web-portalom Digitalna komora - Gospodarska mreža za koji je također izrazila zanimanje i svakako će se registrirati.