Vrijeme održavanja: 14.12.2018.

Objavljeno: 10. 12. 2018. , Ažurirano: 17. 12. 2018.

Gospodarsko vijeće Županijske komore Karlovac održalo je svečanu sjednicu u petak, 14. prosinca. Tom je prigodom nazočnima predstavljen projekt Digitalna komora, informacijsko-komunikacijska platforma za e-usluge namijenjena članicama HGK.

Uzimajući u obzir globalne trendove i brze promjene u poslovnom okruženju i tehnološkim dostignućima, HGK kontinuirano prilagođava vlastite aktivnosti te kreira nove proizvode i usluge radi izravne pomoći gospodarstvenicima u poslovanju. Upravo projekt Digitalna komora označava novu eru u poslovanju HGK, koja će pridonijeti povećanju korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija u području e-usluga na razini RH. „Tako će se projektom, odnosno implementacijom sedam e-usluga ubrzati komunikacija i unaprijediti odnos s članicama, digitalizirat će se izdavanje dokumenata za javne ovlasti te omogućiti još aktivnije sudjelovanje gospodarstvenika u kreiranju i promjeni zakonodavnog i regulatornog okvira“, kazala je Sanja Šimić, direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj Hrvatske gospodarske komore

Predstavljena je prva usluga – web-portal Gospodarska mreža. Riječ je o poslovnom portalu s besplatnim pristupom za članice HGK koji objedinjuje sve bitne informacije za poduzetnike, uključujući makroekonomske pokazatelje na razini RH i pojedinih županija, opće informacije o Hrvatskoj i gospodarstvu, tražilicu poslovnih subjekata uz aktualne financijske pokazatelje i analizu poslovanja te niz drugih zanimljivih podataka. „Poslovni subjekti mogu se pretraživati po nazivu, djelatnosti ili odgovornim osobama te se mogu uspoređivati s ostalim subjektima s istim NKD-om“, naglasila je Šimić.

Gospodarski osvrt na godinu koja prolazi i onu koja nas čeka dao je predsjednik Županijske komore Zlatko Kuzman. „Godina na izmaku treća je zaredom u kojoj imamo relativan rast gospodarskih pokazatelja, rastemo sporije od onoga što bismo htjeli. Iako je taj rast brži od prosjeka EU, nije dovoljno dobar“, kazao je Kuzman. „Najbolja je vijest to da u RH ove godine imamo 44.000 više zaposlenih osoba nego prošle godine u istom razdoblju“, istaknuo je Kuzman. Raste kreditni rejting, što se direktno vidi na proračunu u cijeni kamata koje plaćamo. Nadalje, bruto domaći proizvod jest 2,8 posto koji ćemo dostići u 2018., a njegov se rast očitovao i rastom turizma od 6,5 posto. U strukturi gospodarstva Karlovačke županije povećava se udio turizma, broj dolazaka veći je od deset kontinentalnih županija zajedno. U odnosu na prošlu godinu, za 3,7 posto porastao je promet na malo, raste 50 mjeseci zaredom. „Konačno živimo od svoga rada“, naglasio je Kuzman. Osim toga, raste vrijednost robne razmjene, osobito izvoz, a raste i obujam građevinskih radova. Problem je industrijska proizvodnja koja će ove godine završiti nulom.

U Karlovačkoj županiji bilježe se pozitivni trendovi, nekoliko godina uzastopno raste broj zaposlenih bez obzira na negativne demografske trendove, iseljavanja i slično, a pada broj nezaposlenih. U ovoj godini Županijska komora Karlovac obilježila je 90. obljetnicu postojanja tiskanjem Kataloga projekata, organizacijom Sajma Projektika, a počastila nas je i Predsjednica svojim dolaskom na susret s gospodarstvenicima. Posebno je obilježje godine dodijeljena Zlatna kuna HS Produktu za najbolje veliko poduzeće u RH za 2017. godinu, uz nominirane Dotatus i Drvonu iz Karlovca među prvih pet malih poduzeća. Tvornica turbina Karlovac dobitnica je nagrade za inovaciju godine, za prestižni proizvod parne turbine koji u široj regiji jedino oni znaju napraviti“, rekao je Kuzman. Tu su i prestižne nagrade u turizmu, a dobitnici su Hotel Korana - Srakovčić i kamp Rotokor.  

Poslovna očekivanja u 2019., prema anketama poslodavaca u prvih šest mjeseci, temelje se na rastu ukupnih prihoda, izvoza i povećanju broja zaposlenih. Za gospodarstvo Županije važni su veći prihodi, dobit, broj zaposlenih i plaće zaposlenika. „Za sljedeću godinu svi kažu da će biti ista ili bolja u odnosu na ovu; desetak posto prosjek je procjene rezultata za sljedeću godinu“, kazao je Kuzman.

Sjednica GV -prosinac18.JPG