Vrijeme održavanja: 05.07.2021.

Objavljeno: 25. 06. 2021. , Ažurirano: 25. 06. 2021.

Hrvatska gospodarska komora vas poziva na webinar Digitalizacija i primijenjena kibernetička sigurnost, koja se održava u ponedjeljak, 5. srpnja, u 9 sati.

Cilj predavanja je podijeliti analizu i viđenje trenutnog stanja digitalizacije uz viziju razvoja te poziv za uključenje u val digitalne transformacije korištenjem javnih ICT resursa, ponajprije eOI (elektroničke osobne iskaznice) i sustava eGrađani. Predavanje daje pregled koncepta digitalizacije javnih servisa, pogrešaka kod digitalizacije javnih usluga i predstavljanje mogućnosti za javni i privatni sektor: brže, bolje, jeftinije i sigurnije, odnosno, jednom riječju – digitalno. Neizostavan je i komentar na "Prijedlog Nacionalnog plana za digitalnu transformaciju gospodarstva" uz konstruktivne komentare. Digitalizirajmo zajedno!

Predavanje o primijenjenoj kibernetičkoj sigurnosti je osvrt na eIDAS uredbu s posebnim naglaskom na pružatelje usluga certificiranja u RH i u EU. U skladu s eIDAS uredbom, države članice trebale bi poticati privatni sektor da dobrovoljno koristi sredstva elektroničke identifikacije u okviru prijavljenog sustava za identifikaciju potrebnu pri pružanju online usluga ili pri elektroničkim transakcijama. Predavanje prolazi kroz kratku povijest PKI infrastrukture. Slijedi pregled koristi i mogućnosti korištenja eOI kao virtualnog identiteta građana za korištenje u privatne i poslovne svrhe te predstavljanje digitalnog potpisa. Upoznavanje .hr domenom i mogućnostima korištenja besplatne internetske domene za tvrtku. Kratki osvrt na mogućnosti korištenja računarstva u oblaku. Upoznavanje sa enkripcijom podataka i sigurnim prijenosom putem interneta te koji su tipovi i razlike između HTTPS certifikata (EV, OV, DV) te kako koristiti besplatne certifikate Let's Encrypt.

Nakon predavanja slijedi demonstracija primijenjene kibernetičke sigurnosti.

  • Instalacija poslužitelja i programskih paketa
  • Uspostava Apache Web poslužitelja
  • Instalacija SSL certifikata
  • Uspostava SSL enkripcije – autentifikacije i autorizacije
  • SSH pristup korištenjem 2FA pomoću eOI
  • Digitalni potpis na webu korištenjem dodatka ePorezna pomoću eOI

Predavač na webinaru je Krunoslav Hrnjak koji je završio Fakultet Elektrotehnike i Računarstva, smjer Telekomunikacije i informatike te poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Organizacija i menadžment. Posjeduje certifikat EUCIP (European Certification of Informatics Professionals) koji izdaje CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies) i kojime certificira profesionalne informatičare, s naglaskom na znanju i primjeni znanja u struci.

Možete se prijaviti na webinar Digitalizacija i primijenjena kibernetička sigurnost ispunjavanjem obrasca u nastavku do 4. srpnja.

 

Program

Vrijeme Aktivnost
05.07.2021
09:00 - 10:30 Nacionalna digitalna transformacija – izazovi i prilike
10:30 - 11:15 Primijenjena kibernetička sigurnost
11:15 - 12:00 Demonstracija primijenjene kibernetičke sigurnosti