Objavljeno: 14. 02. 2020. , Ažurirano: 14. 02. 2020.


U ovome pregledu dajemo uvid u raspoložive podatke službene statistike Državnoga zavoda za statistiku koji prikazuju broj i razmještaj stanovništva u županijama RH te njihove promjene. Podaci pokazuju da se broj stanovnika u Hrvatskoj kontinuirano godišnje smanjuje od 2007. godine, te da je u posljednjem desetljeću Hrvatska izgubila 5,1% stanovnika (221,9 tisuća). Pritom je najveći relativni pad broja stanovnika zabilježen u Sisačko-moslavačkoj županiji (-17,0%), a najveći apsolutni pad u Osječko-baranjskoj (za 31,9 tisuća) i Sisačko-moslavačkoj županiji (za 30,5 tisuća). U svim se županijama kontinuirano od 2015. godine, osim Grada Zagreba i Istarske županije, smanjuje broj stanovnika na godišnjoj razini. U 2018. godini, godišnji je pad bio blaži u svim županijama nego prethodne godine, primarno uslijed blažega emigracijskog pritiska. To bi moglo značiti da je vrhunac emigracijskoga vala prošao te da će emigracija imati manji negativni učinak na broj stanovnika nego što je to bilo posljednjih godina.

Negativni demografski pritisci koji su vrlo jaki u pojedinima, a prisutni u svim županijama, sve očitije ograničavaju brži rast zaposlenosti (smanjuje se kontingent radno sposobnog stanovništva koji rezultira nedostatkom radne snage) te ograničavaju i sam gospodarski rast, pa sve više rješavanje problema tržišta rada ovisi o rješavanju demografskih problema. 

Publikaciju Demografski pokazatelji u hrvatskim županijama (.pdf, 273 kB) možete skinuti iz pratećih dokumenata na ovoj stranici.

Izvor: Pixabay