Vrijeme održavanja: 17.09.2021.

Objavljeno: 17. 09. 2021. , Ažurirano: 20. 09. 2021.

U posjetu HGK – Županijskoj komori Split boravila je 17. rujna delegacija danskih poduzetnika, predvođena počasnim konzulom Kraljevine Danske u Splitu Žarkom Deškovićem. Primio ih je predsjednik ŽK Split Joze Tomaš sa suradnicima, koji je naglasio važnost ovakvih susreta za razvoj gospodarskih odnosa.

"Izuzetno nam je drago ugostiti poduzetnike iz Danske, tim više što Danska nije među glavnim vanjskotrgovinskim partnerima naše županije te stoga ima i prostora i potrebe za unapređenje suradnje i poboljšanje gospodarskih pokazatelja. S obzirom da su i Hrvatska i Danska članice EU te obje države s malim unutarnjim tržištem, vjerujem da postoje pretpostavke i mogućnosti za našu jaču suradnju", rekao je Joze Tomaš.

Nadu da će ovaj susret za neke od sudionika predstavljati prvi korak buduće poslovne suradnje izrazio je i počasni konzul Dešković, navodeći da upravo i Konzulat i Komora služe ovakvom povezivanju te su, svaki iz svoje domene, na raspolaganju za daljnje korake.

Dansko izaslanstvo, u kojem je bilo 20-ak poduzetnika iz Charlottenlunda, u Komori se upoznalo s karakteristikama i potencijalima gospodarstva Splitsko-dalmatinske županije, s naglaskom na investicijske mogućnosti.

Da prostora za napredak suradnje ima, pokazuju podaci o robnoj razmjeni, jer premda je robni izvoz iz Splitsko-dalmatinske županije u Dansku u zadnjih pet godina povećan deset puta, Danska je županiji prošle godine bila tek na 46. mjestu zemalja partnera po vrijednosti robnog izvoza i na 16. mjestu po vrijednosti robnog uvoza.

Kada je riječ o turizmu, iako turisti iz Danske nisu među prvih deset po broju dolazaka i noćenja u županiji, veseli da je, nakon očekivanog značajnog pada broja njihovih dolazaka prošle godine, u prvih osam mjeseci ove godine taj broj više nego udvostručen.

Danski su poduzetnici iskazali veliki interes za situaciju i poslovanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, o čemu su svjedočili brojni upiti domaćinima o mogućnostima poslovnih investiranja, porezima, uvjetima kupovine nekretnina i dr.