Vrijeme održavanja: 02.04.2019. - 04.04.2019.

Objavljeno: 29. 03. 2019. , Ažurirano: 04. 04. 2019.

HGK – Županijska komora Sisak treću je godinu zaredom organizirala Dane otvorenih vrata metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije (SMŽ) za stotinjak osnovnoškolaca u tvrtkama Alas-Info, Brodocentar, Lipovac-metal i Applied Ceramics. Učenici završnih razreda sisačkih i petrinjskih osnovnih škola posjetili su od 2. do 4. travnja tvrtke Alas-Info d.o.o. u Donjem Vukojevcu te Brodocentar d.o.o., Lipovac-metal d.o.o. i Applied Ceramics d.o.o. u Sisku. Tom su prilikom poduzetnici učenicima predstavili alate i strojeve kojima svakodnevno rukuju u metaloprerađivačkoj industriji.

Metalci su opet IN_Brodocentar d.o.o._2.jpg
Osnovnoškolci u posjetu tvrtki Brodocentar d.o.o. Sisak; Izvor: HGK

U Brodocentru su imali priliku vidjeti kako se grade brodovi u jedinom riječnom brodogradilištu u Hrvatskoj, naučiti o plovnosti rijeka i kosom navozu, jedinstvenom u ovom dijelu Europe. U Brodocentru su istaknuli kako imaju najveću potrebu za bravarima, strojobravarima i variocima.


Metalci su opet IN_Applied Ceramics d.o.o..jpg
Dani otvorenih vrata metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije u tvrtki Applied Ceramics d.o.o.; Izvor: HGK

Sasvim drukčiju proizvodnju imali su prilike vidjeti u Applied Ceramicsu, koji zapošljava kadrove tehničke struke, uglavnom metaloprerađivačke. U toj se tvrtki izrađuju komponente za mikročipove, a u proizvodnji ima dosta ručnog rada na tokarskim i bravarskim strojevima te CNC strojevima, što zahtijeva visok stupanj poznavanja robotike i programiranja. Iako je konačni proizvod, koji Applied Ceramics plasira na tržište, djeci dosta nejasan, zanimljiva im je bila činjenica da se te komponente nalaze u modernim uređajima koje i sami koriste (mobitelima, računalima, satovima i slično).

Metalci su opet IN_Alas-info d.o.o..jpgDani otvorenih vrata metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije u tvrtki Alas-Info d.o.o.: Izvor: HGK

Tvrtke Alas-Info i Lipovac-metal bave se strojnom obradom te kod njih posao mogu potražiti bravari, strojobravari i CNC operateri. Obje su tvrtke gotovo 100-postotni izvoznici, a glavno tržište im je Njemačka. Ističu kako to dovoljno govori o kvaliteti strojne obrade koju postižu te njihovu cjelokupnom poslovanju u kojemu nema mjesta improvizaciji ili lošoj izvedbi jer bi njemačko tržište to brzo prepoznalo. Učenici su kod njih vidjeli kako se vari, piše laserom po metalu, crtaju nacrti te programiraju strojevi.

Metalci su opet IN_Lipovac-metal_2.jpgDani otvorenih vrata metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije u tvrtki Lipovac-metal d.o.o.: Izvor: HGK

Tvrtke koje su sudjelovale u Danima otvorenih vrata pozvale su učenike i učitelje da im se slobodno obrate te da će uvijek biti otvoreni za njihov ponovni posjet. Naglasili su kako su im kadrovi potrebni te su spremni ulagati u stvaranje istih.

Učenici i predstavnici škola bili su zadovoljni viđenim, smatraju to važnim i zanimljivim iskustvom te vjeruju da će učenici nakon posjeta imati pozitivnije stajalište prema industriji i strukovnim zanimanjima nužnima u metaloprerađivačkoj industriji. Ako se tko od njih odluči za rad u nekoj od metaloprerađivačkih tvrtki, moći će se obratiti poslodavcima koje su imali prilike upoznati ili Županijskoj komori Sisak.

Dani otvorenih vrata u sklopu projekta Metalci su (opet) IN postaju tradicionalno godišnje događanje prije upisa djece u srednje škole u namjeri da motiviraju mlade ljude za odabir strukovnih i tehničkih zanimanja kako bi se što lakše i brže uključili na tržište rada. Ovim se putem želi predstaviti i potencijalne poslodavce koji će usmjeravati mlade. To je samo jedna od aktivnosti projekta Metalci su (opet) IN, koji je pokrenula Strukovna grupacija metaloprerađivača ŽK Sisak radi promicanja metaloprerađivača i metaloprerađivačkih zanimanja.