Vrijeme održavanja: 10.05.2018.

Objavljeno: 09. 05. 2018. , Ažurirano: 11. 05. 2018.

Županijska komora Sisak organizirala je Dane otvorenih vrata metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije (SMŽ) za stotinjak osnovnoškolaca u tvrtkama Brodocentar, Applied Ceramics i Alas-Info.

Učenici završnih razreda osnovnih škola Braća Bobetko, 22. lipnja i Ivan Kukuljević iz Siska posjetili su u četvrtak, 10. svibnja tvrtke Brodocentar d. o. o., Applied Ceramics d. o. o. u Sisku te Alas-Info d.o.o. u Donjem Vukojevcu. Tom su prilikom poduzetnici učenicima predstavili alate i strojeve kojima svakodnevno rukuju te su im pojasnili koliko su ljudi važni u procesu proizvodnje.

U Brodocentru su imali priliku vidjeti kako se grade brodovi u jedinom riječnom brodogradilištu u Hrvatskoj, naučiti o plovnosti rijeka i kosom navozu, jedinstvenom u ovom dijelu Europe. U Brodocentru imaju najveću potrebu za bravarima, strojobravarima i zavarivačima. Djeci je bilo zanimljivo vidjeti i razliku između spajanja dijelova broda zavarivanjem, kako se danas radi, i zakovicama, kako se radilo prije nekoliko desetaka godina.

Dani metaloprerađivača 100518_1.jpg
Dani otvorenih vrata metaloprerađivača SMŽ-a u tvrtki Applied Ceramics d. o. o. 

Sasvim drukčiju proizvodnju imali su prilike vidjeti u tvrtki Applied Ceramics d. o. o. koja zapošljava kadrove tehničke struke, uglavnom metaloprerađivačke. U Applied Ceramicsu se izrađuju komponente za mikročipove, u proizvodnji je prisutno dosta ručnoga rada na tokarskim i bravarskim strojevima te rada na CNC strojevima koji podrazumijevaju i visok stupanj poznavanja robotike i programiranja. Iako je konačan proizvod, koji Applied Ceramics plasira na tržište, djeci dosta nejasan, zanimljiva im je bila činjenica da se te komponente nalaze u modernim uređajima koje i sami koriste (mobiteli, računala, satovi i slično).

Dani otvorenih vrata metaloprerađivača održani su i u tvrtki Alas-Info d. o. o. iz Donjeg Vukojevca koju su posjetili učenici Osnovne škole 22. lipnja i Osnovne škole Ivan Kukuljević iz Siska. Učenici su mogli vidjeti specijalne alate i strojeve kojima se koriste u proizvodnji odnosno obradi metala, također su se upoznali s najnovijim znanjima iz područja kompjuterskog dizajna (CAD) i obrade na alatnim strojevima potpomognutim računalom (CAM).

Dani metaloprerđivača 100518_3.jpg
Dani otvorenih vrata metaloprerađivača SMŽ-a u tvrtki Alas-Info d. o. o.

Učenici i predstavnici škola bili su zadovoljni viđenim, smatraju to važnim i zanimljivim iskustvom te vjeruju da će učenici nakon viđenog imati pozitivnije stajalište prema industriji i strukovnim zanimanjima nužnima u metaloprerađivačkoj industriji. Ako se netko od njih odluči za rad u nekoj od metaloprerađivačkih tvrtki, moći će se obratiti poslodavcima koje su imali prilike upoznati ili Županijskoj komori Sisak.

Dani otvorenih vrata u sklopu projekta Metalci su (opet) IN postaju tradicionalno godišnje događanje prije upisa djece u srednje škole u namjeri da motiviraju mlade ljude za odabir strukovnih i tehničkih zanimanja kako bi se što lakše i brže uključili na tržište rada. Ovim se putem želi predstaviti i potencijalne poslodavce koji će usmjeravati mlade. To je samo jedna od aktivnosti projekta Metalci su (opet) IN, koji je pokrenula Strukovna grupacija metaloprerađivača ŽK Sisak radi promicanja metaloprerađivača i metaloprerađivačkih zanimanja.