Dan otvorenih vrata peljeških podruma - 13. promocija vinarija

Vrijeme održavanja: 01.12.2018. - 02.12.2018.   /   Rok prijave: 23.11.2018.

Ovogodišnja 13. manifestacija Dani otvorenih vrata peljeških podruma završena je prvog vikenda prosinca. Prema slobodnim procjenama bilo je više od 4000 posjetitelja koji su stigli iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. U bogatim pelješkim podrumima na raspolaganju za kušanje bilo je više od 15 uzoraka vina koje je nudilo tridesetak peljeških vinara. 

Kušala su se brojna vina autohtonih sorti: maraštine, pošipa i plavca malog u raznim varijantama i stilovima. Iako je cijeli Pelješac prekriven sortom plavac mali, vino dobiveno od te sorte razlikuje se u bogatstvu okusa ovisno o položaju s kojega dolazi.

"Posjetitelji su mogli kušati laganije plavce i rozee od grožđa iz unutrašnjeg dijela Pelješca te odležane vrhunske plavce s ograničenih položaja Dingač, Postup, Mili itd. U iznimno dobroj vinarsko-vinogradarskoj 2018. godini dobili smo izvorna mlada vina. Ovogodišnja berba ostat će zapamćena po iznimnoj zdravstvenoj ispravnosti grožđa, visokim šećerima i optimalnim kiselinama koje će ova vina učiniti pogodnim za dugo odležavanje i arhiviranje", napisali su organizatori napomenuvši da je poslije cjelodnevnog obilaska vinskih podruma od Stona do Potomja za posjetitelje održana i zabava koja je trajala do ranih jutarnjih sati.

Zbog velikog broja posjetitelja ista manifestacija najavljena je ponovno i njeno održavanje planira se 1. svibnja.

Kontakti