Vrijeme održavanja: 01.12.2018. - 02.12.2018.

Uspješno održana 13. manifestacija Dani otvorenih vrata peljeških podruma

Ovogodišnja 13. manifestacija Dani otvorenih vrata peljeških podruma završena je prvog vikenda prosinca. Prema slobodnim procjenama bilo je više od 4000 posjetitelja koji su stigli iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. U bogatim pelješkim podrumima na raspolaganju za kušanje bilo je više od 15 uzoraka vina koje je nudilo tridesetak peljeških vinara. 

Kušala su se brojna vina autohtonih sorti: maraštine, pošipa i plavca malog u raznim varijantama i stilovima. Iako je cijeli Pelješac prekriven sortom plavac mali, vino dobiveno od te sorte razlikuje se u bogatstvu okusa ovisno o položaju s kojega dolazi.

"Posjetitelji su mogli kušati laganije plavce i rozee od grožđa iz unutrašnjeg dijela Pelješca te odležane vrhunske plavce s ograničenih položaja Dingač, Postup, Mili itd. U iznimno dobroj vinarsko-vinogradarskoj 2018. godini dobili smo izvorna mlada vina. Ovogodišnja berba ostat će zapamćena po iznimnoj zdravstvenoj ispravnosti grožđa, visokim šećerima i optimalnim kiselinama koje će ova vina učiniti pogodnim za dugo odležavanje i arhiviranje", napisali su organizatori napomenuvši da je poslije cjelodnevnog obilaska vinskih podruma od Stona do Potomja za posjetitelje održana i zabava koja je trajala do ranih jutarnjih sati.

Zbog velikog broja posjetitelja ista manifestacija najavljena je ponovno i njeno održavanje planira se 1. svibnja.