Vrijeme održavanja: 26.03.2020.

Održana elektronička sjednica Gospodarskog vijeća HGK - ŽK Split

Objavljeno: 29. 03. 2020. , Ažurirano: 31. 03. 2020.

Gospodarsko vijeće HGK – Županijske komore Split održalo je 26. ožujka elektroničkim putem izvanrednu sjednicu o novonastaloj situaciji i utjecaju epidemije izazvane koronavirusom na županijsko gospodarstvo.

"Fokus je svih aktivnosti Komore, i na nacionalnoj i na županijskoj razini, na rješavanju problema poduzetnika. Vijeće ŽK Split čine predstavnici najvažnijih županijskih tvrtki iz različitih gospodarskih djelatnosti, stoga smo organizirali ovu sjednicu kako bismo razmijenili iskustva, realno sagledali trenutnu situaciju i glavne probleme, razmotrili prijedloge radi njihova rješavanja, ali i razgovarali o budućnosti županijskoga gospodarstva i smjeru u kojem trebamo ići. Naime, koliko god nam se to u ovom trenutku činilo dalekim, upravo sada treba razmišljati kako i koje će nas gospodarske grane što brže povući naprijed, stoga ćemo djelovati u tom pravcu formiranjem operativne poduzetničke grupe, svojevrsnog poduzetničkog think-tanka'', poručio je predsjednik Županijske komore Split Joze Tomaš.

Tomaš je naglasio izvrsnu suradnju ŽK Split sa stožerima civilne zaštite, i gradskim i županijskim, te Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom na rješavanju brojnih upita, nedoumica i problema poduzetnika.

Također je podsjetio da HGK podržava mjere Vlade za pomoć gospodarstvu, ali i da se zalaže za pomoć pogođenim dijelovima gospodarstva oslobađanjem plaćanja svih davanja, sufinanciranjem plaća i moratorijima na kredite. Upravo je svrha ove izvanredne sjednice Vijeća i bila vidjeti koje su to olakšice i mjere koje je potrebno donijeti te da gospodarstvenici putem mreže HGK navedu svoje probleme.

Ova nam je situacija na radikalan način razotkrila i upozorila na sve naše slabosti te je Gospodarsko vijeće složno u ideji da u budućnosti treba razmišljati i djelovati u smjeru ispravljanja tih slabosti, poput razvoja samodostatne poljoprivredne i prehrambene industrije te općenito jačeg razvoja industrije.

Također, Vijeće inzistira na hitnom osnivanju kriznog stožera za gospodarstvo, i na nacionalnoj i na županijskoj razini, koji će biti sastavljeni od vrsnih ekonomskih stručnjaka te dati smjernice razvoja gospodarstva u godinama pred nama.

Poduzetnici su pokretači razvoja te i u ovoj situaciji globalne krize neki sektori i tvrtke uspijevaju zadržati kontinuitet poslovanja, poput graditeljstva ili prerađivačke industrije. Turistički sektor i s njim povezane djelatnosti u velikom su iščekivanju te im se različitim mjerama pokušava olakšati situacija i umanjiti posljedice krize. Tako je i Strukovna grupacija ugostiteljskih djelatnosti ŽK Split uputila prijedlog Gradu Splitu za oslobađanje plaćanja zakupa javnih površina i poslovnih prostora u vlasništvu Grada za razdoblje nekorištenja u skladu s Odlukom nacionalnog stožera o zabranama te plaćanja komunalne naknade. Dio zahtjeva Grad Split je već usvojio, a drugi dio je u razmatranju.

Gospodarsko vijeće ŽK Split u potpunosti podržava prijedloge i aktivnosti Hrvatske gospodarske komore usmjerene na olakšavanje trenutne situacije poduzetnicima te je pružilo punu podršku i zahvalilo na požrtvovnosti svima onima koji svakodnevno ulažu nesebičan trud kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi i održalo gospodarstvo, od zdravstvenih djelatnika do trgovaca, prijevoznika, javnih službi i drugih.