Objavljeno: 05. 12. 2018. , Ažurirano: 06. 12. 2018.

Prvi modul edukacijskog programa Sudjelovanje u digitalnoj transformaciji HGK pod naslovom Digitalna ekonomija i digitalna transformacija HGK održan je 29. i 30. studenoga u Zagrebu.

Predmetna edukacija namijenjena je obuci predavača, odnosno zaposlenika HGK koje će se obučiti za educiranje kolega u svojim organizacijskim jedinicama kako bi HGK bila spremna pružiti kvalitetnu pomoć članicama u registraciji i korištenju web-portala Digitalna komora. U edukacijski program uključeni su predstavnici županijskih komora te sektora i službi iz Središnjice.

Protekli dvodnevni trening zaposlenika HGK uključivao je upoznavanje te pojašnjenje važnosti osnovnih značajki digitalne ekonomije i digitalnog doba s naglaskom potrebe što skorijeg usklađivanja kako bi bili u tijeku s razvojem digitalizacije koja se u svijetu sve više primjenjuje.

Radi što boljeg upoznavanja s prednostima digitalizacije sudionicima su predstavljeni uspješni primjeri digitalne transformacije javnog sektora u Europi.

Sudionici su upoznati sa sadržajem sedam e-usluga koje predviđa web-portal Digitalna komora, a pojedine e-usluge ukratko su opisane. Metodološkim osvrtom i u raspravi predstavljen je plan jačanja resursa za digitalnu transformaciju HGK.

Prva e-usluga Gospodarska mreža već je dostupna gospodarstvenicima te se pokazala kao koristan izvor i pomoć članicama u poslovanju. Uz Gospodarsku mrežu razvijat će se i ostale e-usluge (e-članice, e-financiranje, e-zakonodavstvo, e-javne ovlasti, e-učenje, e-sajmovi i promocije) kojima HGK želi pridonijeti povećanju korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija u području pružanja e-usluga na razini RH. Ovim poslovnim pothvatom nastoji se potaknuti članice da što češće koriste usluge HGK čime se ujedno unapređuju i poboljšavaju odnosi HGK sa svojim članicama.

Projekt Digitalna komora financiran je sredstvima EU fondova iz Operativnog programa Kohezija i konkurentnost.