Vrijeme održavanja: 29.10.2021.

Objavljeno: 06. 10. 2021. , Ažurirano: 06. 10. 2021.

U riječkom Proizvodnom parku Torpedo 29. rujna je održano predstavljanje Lokalnog akcijskog plana (LAP) sudionicima studijskog posjeta Parku.

Studijski posjet organiziran je u sklopu europskog projekta RESTART_4Danube, na kojem je Grad Rijeka jedan od partnera. Riječki LAP je razvijen u okviru krovne teme 'Održiva regeneracija industrijskih zgrada' i nastoji približiti suvremenu tehnologiju kreativnoj zajednici, koristeći obnovljene kapacitete starih industrijskih zgrada, koje su nedavno dobile novu funkciju.

125.jpg
Kao primjer za 3D skeniranje (na fotografiji), modeliranje i 3D printanje uzeta je boca; Izvor: HGK.


Studijski posjet organiziran je s ciljem predstavljanja obaju aktivnosti iz LAP-a Rijeke, koje je, nakon pozdravnog govora direktora Riječke razvojne agencije Porin Darija Zorića, predstavila Iva Ribarić iz Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke. Riječki LAP stavlja 3D tehnologiju u funkciju podrške poduzetničkim inicijativama i razvoju poduzetničke kulture u gradu Rijeci, i to kroz dvije aktivnosti: 3D radionicu za poduzetnike i buduće poduzetnike pod nazivom '3DITion' te 3D trening za djecu viših razreda osnovnih škola, polaznika programa Grada Rijeke 'RInovatoRI', namijenjenog razvoju poduzetničkih kompetencija mladih.

'3DITion' je osnovna edukacija iz 3D tehnologije namijenjena poduzetnicima i budućim poduzetnicima, koja uključuje i demonstraciju printanja gotovog modela, odnosno proizvoda, uz stručno vodstvo i podršku. 3D edukacija okviru programa RInovatoRI za razvoj poduzetničkih kompetencija djece viših razreda OŠ uključuje 3D radionicu u Dječjoj kući i obilazak PP Torpedo.

103.jpg
Tajne 3D printera: u otvorenoj ladici u podnožju vide se njegove dvije špule s materijalom za printanje; Izvor: HGK.


U nastavku studijskog posjeta održana je demonstracija 3DITion radionice, na kojoj je prisutnim poduzetnicima te partnerima na projektu RESTART_4Danube koji su događaj pratili virtualnim putem, prikazan cjelokupan proces skeniranja, modeliranja i printanja gotovog proizvoda, za ovu priliku  boce. U sklopu demonstracije sudionici su obišli 3D laboratorije i upoznali se sa specifičnostima industrijskih 3D printera za izradu proizvoda od polimera, metala i pijeska, ali i sa dometima i mogućnostima primjene 3D tehnologije u kreativnim i drugim industrijama.

U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, koja je također partner na ovom EU projektu, realizacija aktivnosti iz akcijskog plana planira se između veljače i lipnja 2022. godine, a za sve sudionike bit će u potpunosti besplatna. Održavanje obiju radionica bit će pravovremeno najavljeno.standard logo - yellow ink-BIG.png

Izvor: Interreg Danube.