Objavljeno: 17. 11. 2021. , Ažurirano: 17. 11. 2021.


 

Projekt BLUEAIR su na web konferenciji, 16. studenoga, predstavili vodeći partner Science Park Area iz Trsta i projektni partneri Tehnološki park Ljubljana, Hrvatska gospodarska komora i Inovacijsko-poduzetnički centar Tehnopolis iz Crne Gore.

Iztok Škerlič, ravnatelj Javnog zavoda za projekte poticanja i razvoja poduzetništva Općine Izola, istaknuo je kako projekt okuplja mnoga sveučilišta, gospodarske komore, znanstvene agencije, javnu upravu i tehnološke institute, kao i luke Kopar i Solun. "Tako se na vrlo opipljiv način dokazuje da je pravi put do inovacija zapravo suradnja sveučilišta, industrije, javne uprave i javnosti", rekao je Škerlič.

Gorazd Jenko iz Ureda slovenske vlade za razvoj i europsku kohezijsku politiku predstavio je mogućnosti pametne specijalizacije. Predstavnica Glavne uprave za pomorstvo i ribarstvo Europske komisije Eleni Hatziyanni stavila je plavi rast u okvir europskih razvojnih i makroregionalnih politika.

Što partneri očekuju od projekta koji ih okuplja do svibnja 2023.?

Christian Springer iz Hrvatske gospodarske komore odgovara: "Stvorit ćemo snažnu regionalnu inovacijsku zajednicu, ojačati ljudske potencijale i pripremiti akcijski plan za ulaganja u području inovacija u Jadransko-jonskoj regiji."

Rezultate projekta BLUEAIR najkonkretnije će osjetiti ljudi na obalama Jadranskog i Jonskog mora, u boljoj koordinaciji morskog nadzora i pažljivijem upravljanju morskim ekosustavima, ali i u naizgled detaljnim, a zapravo odlučujućim stvarima poput prognoze visoke razine mora zbog klimatskih promjena. Na web-konferenciji, Matjaž Ličer iz Ministarstva okoliša i prostornog planiranja Republike Slovenije slikovito je opisao kako umjetna inteligencija može pomoći u tim prognozama, riječima: "Razina mora u Kopru od 1990. godine raste 4 do 5 milimetara godišnje".

Donato Iacobucci, profesor na Politehničkom sveučilištu Marche u Italiji, predstavio je moguće sinergije između pametne specijalizacije i strategije Jadransko-jonske regije. Fani Sakellariadou, profesorica na Odsjeku za pomorske studije na Sveučilištu u Pireju (Grčka), predstavila je desalinizaciju vode i marikulturu kao dvije najbolje prakse koje podržavaju održivo plavo gospodarstvo, a Peter Medica iz Tehnološkog parka Ljubljana najveći potencijal projekta BLUEAIR vidi u "strateškoj mreži ključnih aktera u inovacijskoj zajednici i boljoj koordinaciji zajedničkih aktivnosti."

Projekt BLUEAIR (Blue Growth in the Adriatic-Ionian Region) okuplja jedanaest partnera iz osam zemalja: Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Srbije i Grčke.

Projekt prati Strategiju pametne specijalizacije Jadransko-jonske regije (3S) o plavom rastu i jača institucionalne kapacitete regije izgradnjom specijalizirane inovativne zajednice i osigurava koherentnost lokalnih inicijativa s makroregionalnom strategijom EUSAIR-a. Projekt vrijedan 2,44 milijuna eura sufinanciran je iz programa INTERREG V-B ADRION 2014 – 2020.

Više informacija o projektu dostupno je na POVEZNICI.

Projekt Blueair
Izvor: Interreg Adrion