Vrijeme održavanja: 18.09.2019.

CEMEX Hrvatska d.d. predstavio je 18. rujna projekt Povećanje energetske učinkovitosti u tvornici cementa Sv. Juraj, sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Na događaju koji je okupio predstavnike izvršne vlasti, regionalne i lokalne samouprave te ugledne gospodarstvenike, sudjelovao je i predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

''Pozdravljamo ovakve projekte koji doprinose povećanju učinkovitog korištenja energije u proizvodnim industrijama te posljedično omogućavaju rast konkurentnosti cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, za što se zalaže HGK'', poručio je povodom ovog događaja Tomaš. Također je naglasio da je direktor Cemexa Hrvatska Velimir Vilović ujedno i uvaženi član Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Split.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 2.288.058,13 kuna, od čega Europska unija sufinancira 981.955,64 kuna, a projekt je u provedbi do prosinca 2020. godine.

1.jpg

Izvor: CEMEX


Uvođenjem energetski učinkovitije regulacije rada četiriju ventilatora na hladnjaku klinkera u tvornici cementa Sv. Juraj, potrošnja električne energije smanjit će se za 25% u odnosu na isporučenu energiju prije provedbe projekta.

Novi će sustav ujedno omogućiti mjerenje, praćenje i izvještavanja potrošnje na dnevnoj, mjesečnoj i godišnjoj razini te arhiviranje podataka u bazu sustava. Projekt time izravno doprinosi ostvarenju europskih klimatsko-energetskih ciljeva te promiče energetsku učinkovitost i smanjenje emisija CO2.

Iz CEMEX-a poručuju da niz godina sustavno rade na poboljšanju energetske učinkovitosti svih svojih postrojenja, a proteklih nekoliko partnerstvo i sredstva za njihovo ostvarenje nalaze i u fondovima Europske unije. Stoga im ovaj projekt, koji predstavlja novi korak u podizanju njihove energetske učinkovitosti, zasigurno neće biti i posljednji.