Krovna organizacija europskih komora izabrala i novog predsjednika Luca Friedena

Objavljeno: 15. 10. 2021. , Ažurirano: 15. 10. 2021.

Na današnjoj plenarnoj 130. sjednici Skupštine Europskog udruženja komora Eurochambres, održanoj online, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović ponovno je izabran za člana Upravnog odbora Eurochambresa, a za člana Odbora za proračun izabrana je glavna tajnica HGK Marina Rožić.

Burilović je povodom izbora istaknuo važnost članstva HGK u udruženju komora za zagovaranje interesa članica Komore na europskoj razini, posebice kada razgovaramo o predstojećem procesu oporavka od pandemije, koja je pokazala koliko smo svi povezani i koliko svi ovisimo jedni o drugima, između ostalog i u kontekstu naših najvažnijih trgovinskih partnera.

Krovna organizacija europskih komora izabrala je i novog predsjednika Eurochambresa, Luca Friedena, inače predsjednika Trgovačke komore Luksemburg.

Povodom izbora Frieden je istaknuo svoje prioritete rada na čelu Eurochambresa. "Oporavak nakon pandemije najveći je prioritet za tvrtke i našu mrežu komora. Obnova i jačanje jedinstvenog tržišta bit će ključni elementi za ponovno pokretanje prosperiteta i otpornosti. Naša uloga kao dionika u raspravi o politikama bit će ključna kako bismo pomogli tvrtkama da budu predvodnice u dvostrukoj zelenoj i digitalnoj tranziciji te kako bi osigurale odgovarajuće vještine potrebne za buduće poslovanje", rekao je Frieden.

Naglasio je i važnost trgovinskih politika EU. "Eurochambres mora aktivno promovirati slobodne i pravedne trgovinske odnose sa zemljama koje su pred ulazak u EU, kao i s ključnim gospodarskim akterima, kao što su SAD, Kina i Rusija", istaknuo je Frieden.

Eurochambres je udruženje europskih komora osnovano 1958. godine. Predstavlja više od 20 milijuna tvrtki u Europi, sa 46 članova i europskom mrežom od 1.700 regionalnih i lokalnih komora. Tvrtke članice Eurochambresa zapošljavaju više od 120 milijuna djelatnika, a više od 93 posto su male i srednje tvrtke. HGK je članica Eurochambresa od 2000. godine.