Vrijeme održavanja: 08.05.2019.

Objavljeno: 03. 05. 2019. , Ažurirano: 08. 05. 2019.

Pozivamo vas na prezentaciju Brexit: važnost za gospodarstvo i kako se pripremiti koja će se održati u srijedu, 8. svibnja u 15 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu, na adresi Rooseveltov trg 2.  a koju će u sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj održati glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier.

On je najviše rangirani dužnosnik EU u čijem djelokrugu su sami pregovori s Ujedinjenim Kraljevstvom oko izlaska iz Unije, što jamči da će tijekom prezentacije biti podijeljene brojne bitne informacije iz dosadašnjeg tijeka pregovora kao i okvir unutar kojega će se odvijati preostali dio pregovora.

Pored prvorazrednog političkog, Brexit kao proces zasigurno nosi sa sobom i iznimne gospodarske učinke i na gospodarstva država članica, ali i na pojedinačne tvrtke, odnosno poslovne zajednice, socijalne partnere i ostale dionike koji više ili manje aktivno sudjeluju u gospodarskoj suradnji s Ujedinjenim Kraljevstvom.

S ciljem što kvalitetnije pripreme, Europska komisija u sinergiji s državama članicama kontinuirano provodi konkretne pripremne mjere kako bi se izbjegli odnosno umanjili negativni gospodarski učinci samog Brexita. Barnierova će prezentacija dati jasan uvid u do sada provedene aktivnosti ali i informarati o tome što poslovna zajednica može i treba učiniti ,odnosno kako se svi uključeni mogu najbolje pripremiti za sve eventualne scenarije.

Michel Barnier je tijekom svoje profesionalne karijere obnašao niz najviših dužnosti, kao ministar francuske vlade ali i kao povjerenik Europske komisije dok se na dužnosti glavnog pregovarača za Brexit nalazi od prosinca 2016. godine.

Pozivamo vas na dolazak na besplatnu prezentaciju i na aktivnu raspravu na njenu kraju. 

Prijaviti se možete online prijavom u nastavku do zaključno 7. svibnja.

Program

Vrijeme Aktivnost
14:30 - 15:00 Registracija sudionika
15:00 - 15:10 Pozdravno obraćanje – Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU; Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj
15:10 - 15:50 Brexit: važnost za gospodarstvo i kako se pripremiti – Michel Barnier, glavni pregovarač EU-a za Brexit
15:50 - 16:00 Pitanja i odgovori