Vrijeme održavanja: 08.07.2016.

Objavljeno: 01. 07. 2016. , Ažurirano: 08. 07. 2016.

"Devastirali smo ruralni prostor. Ljudi je sve manje, obrađenog poljoprivrednog zemljišta isto. Tome trebamo stat na kraj i donijeti poljoprivrednu strategiju da napokon znamo što želimo proizvoditi", najavio je ministar poljoprivrede Davor Romić na sastanku s članicama HGK iz sektora klaoničke industrije i prerade mesa. Najavio je i mogućnost snižavanja PDV-a. "Radimo simulacije utjecaja na proračun za nekoliko modela smanjenja PDV-a. Našim proizvođačima moramo stvoriti preduvjete kako bi mogli konkurirati proizvođačima na zajedničkom europskom tržištu", ističe Romić.

Dodao je da je ogroman problem sivo i crno tržište i da se akcija MESAR 2016 nastavlja sve dok se ne uvede red. "Sivo tržište oštećuje cjelokupno gospodarstvo. Moramo zaštititi one koji legalno posluju", kaže Romić.

Iz HGK ističu da na problem sivog tržišta prometa stoke i mesa od strane industrije ustrajno upozoravaju nadležna tijela. "Zadnji put je to učinjeno u veljači 2016. godine kada je i novoizabranom ministru sa sastanka mesne industrije HGK upućen apel da se uvede red u promet stokom i mesom, te suzbije sivo tržište. Pozdravljamo odlučnost ministra i veterinarske administracije u dosad poduzetim aktivnostima za rješavanje ovih problema, a rezultati nadzora pokazuju upravo na ono što smo s našim članicama upozoravali", kazala je Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Iz Komore navode da će u narednom razdoblju biti potrebno još jako puno sustavnog i neprekidnog rada da bi se konačno obračunalo sa sivim tržištem, lošim praksama i otporima onih koji su na tome profitirali, oštetili državni proračun, te pridonosili neravnopravnim uvjetima na tržištu.

"Od cijelog niza negativnih učinaka na sigurnost hrane koji dolaze iz sive zone poslovanja, ističemo u HGK, tu je i šteta koja se nanosi poslovnim subjektima iz sektora klaoničke industrije i prerade mesa koji regularno prema najvišim EU standardima obavljaju svoj posao. Osim izravnih negativnih učinaka nelojalne konkurencije, to se u prvom redu očituje u slučajevima stigmatizacije cijele industrijske grane i dovođenja u pitanje povjerenja koje su tvrtke godinama gradile", kaže Marković.

Hrvatski proizvođači, uz provođenje svih propisanih mjera, strogi nadzor ulaznih sirovina, proizvodnog procesa i gotovih proizvoda te kontinuiranu kontrolu u vlastitim i neovisnim vanjskim laboratorijima, kontinuirano ulažu u usavršavanje svojih sustava sigurnosti hrane, podižući svoje standarde i iznad zakonom propisanih zahtjeva i uvodeći dodatne dobrovoljne standarde kao što su IFS, BRC i ISO 22000 kako bi svojim potrošačima zajamčili kvalitetu, sigurnost i sljedivost proizvoda. Rješavanje problema sivog tržišta u prometu stoke i mesa eliminira neposrednu opasnost za zdravlje ljudi. Velika se šteta nanosi državnom proračunu i izravno potkopava financijska stabilnost države.

Inače, članice HGK iz sektora klaoničke industrije i prerade mesa upućuju punu podršku Ministarstvu poljoprivrede Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane i Ministarstvu financija Carinskoj upravi Službi za mobilne jedinice u provedbi akcije MESAR 2016. To je istaknuto na sastanku održanom u HGK 8. srpnja 2016. godine.

Cilj operativne akcije MESAR 2016. usmjeren je na kontrolu podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnom prometu, zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog podrijetla koja se nudi na prodaju te sprečavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke.