HGK i tvrtka Adizes SEE Hrvatska organiziraju besplatno predavanje o životnom ciklusu organizacije, koje će se održati 4. prosinca, od 13 do 15 h u HGK – Županijskoj komori Varaždin, na adresi Petra Preradovića 17 (dvorana na III. katu).

Predavač je Hrvoje Bogdan, partner i direktor Adizes SEE. Na predavanju će se kroz praktična iskustva iz dvadesetogodišnje prakse na prostoru jugoistočne Europe govoriti o izazovima koji stoje pred poduzećima i svima koji čine ta poduzeća. Uz realno opisane faze u životu organizacija sudionici će dobiti i pouku o tome što učiniti u situaciji u kojoj se trenutno nalazi poduzeće.  

Svi živi organizmi, biljke, životinje i ljudi, imaju svoj životni ciklus – rađaju se, rastu, stare i umiru. I organizacije imaju životni ciklus. Rast i starenje organizacije prije svega očituje se u odnosu dvaju faktora – fleksibilnosti i mogućnosti kontroliranja procesa. Kada su organizacije mlade, jako su fleksibilne, ali ne mogu se uvijek kontrolirati. Kako stare, mogućnost kontrole raste, a fleksibilnost opada.

Organizacija se rađa ako prođe fazu Udvaranja, potvrđuje svoju opravdanost kroz Doba povoja, raste i napreduje kroz Go-go, uvodi sustav i rađa se drugi put u Adolescenciji, a planira svoj daljnji rast i ostvaruje ga u Top-formi. U fazama rasta organizacije lako mogu skrenuti u preuranjene devijacije ako ne poštuju načela zdravog razvoja. Organizacija počinje starjeti onog trenutka kada njezino rukovodstvo pomisli da je doseglo vrh, kada u poduzeću počinje prevladavati samozadovoljstvo zbog postignutih rezultata. Organizacija teži održanju status-quo u fazi Stabilnosti, ponaša se rasipno u Aristokraciji, traži krivce za neuspjeh u Ranoj birokraciji, ponaša se kao da ne ovisi o zadovoljstvu klijenata u Birokraciji i na kraju umire ako se ništa ne poduzima.

Ovo predstavlja tipičan put kojim se poduzeća, neovisno o gospodarskoj grani i veličini, kreću već stoljećima. Neke ga završe za kratko vrijeme, a neke žive i stotinama godina.

Kako bi ova priča imala sretan kraj, nužno je naglasiti da je starenje organizacije proces koji se ne mora pojaviti. Poduzeće može zauvijek ostati u top-formi ako se kontinuirano pomlađuje.     

Sudjelovanje na predavanju je besplatno, a prijaviti se možete online prijavnicom.