Vrijeme održavanja: 20.11.2018.

Seminar Životni ciklusi organizacija održan je 20. studenoga u ŽK Slavonski Brod. Predstavljajući praktična iskustva iz dvadesetogodišnje prakse u jugoistočnoj Europi, predavač Hrvoje Bogdan iz Adizesa SEE Hrvatska govorio je o izazovima koji stoje pred poduzećima i svima koji čine ta poduzeća. Faze u životu organizacija opisane su realno, a sudionici su dobili i pouku – što činiti u kojoj situaciji.

Svi živi organizmi, biljke, životinje i ljudi, imaju svoj životni ciklus – rađaju se, rastu, stare i umiru. I organizacije imaju svoj životni ciklus. Rast i starenje organizacije očituje se, prije svega, u odnosu dvaju faktora – fleksibilnosti i mogućnosti kontroliranja procesa.

IMG-2596 (3).JPG

Kada su organizacije mlade, jako su fleksibilne, ali ne mogu se uvijek kontrolirati. Kako organizacije stare, mogućnost kontrole raste, a fleksibilnost opada. Organizacija se rađa ako prođe fazu Udvaranja, potvrđuje svoju opravdanost kroz Doba povoja, raste i napreduje kroz Go-go, uvodi sustav i rađa se po drugi put u Adolescenciji, a planira svoj daljnji rast i ostvaruje ga u Top-formi. U fazama rasta organizacije lako mogu skrenuti u preuranjene devijacije ako ne poštuju načela zdravog razvoja.

Organizacija počinje starjeti onoga trenutka kada njezino rukovodstvo pomisli da je doseglo vrh, kada u poduzeću počinje prevladavati samozadovoljstvo zbog postignutih rezultata. Organizacija teži održanju statusa quo u fazi Stabilnosti, ponaša se rasipno u Aristokraciji, traži krivce za neuspjeh u Ranoj birokraciji, ponaša se kao da ne ovisi o zadovoljstvu klijenata u Birokraciji i na kraju umire ako se ništa ne poduzima.

Ovo je tipični put kojim se tvrtke, bez obzira na gospodarsku granu ili veličinu, kreću već́ stoljećima. Neke ga završe za kratko vrijeme, a neke žive i stotinama godina. Kako bi ova priča imala sretan kraj, nužno je naglasiti da je starenje organizacije proces koji se ne mora pojaviti. Poduzeće može zauvijek ostati u top-formi ako se kontinuirano pomlađuje.

Na seminaru su sudjelovali predstavnici osam tvrtki iz različitih djelatnosti te 15-ak učenika Ekonomsko-birotehničke škole iz Slavonskog Broda u pratnji prof. Darije Samardžić.

 IMG-2598 (2).JPG

Seminar Životni ciklusi organizacija; Izvor: HGK