Vrijeme održavanja: 04.12.2018.

Objavljeno: 26. 11. 2018. , Ažurirano: 03. 12. 2018.

U HGK – ŽK Čakovec 4. prosinca u 10 sati održat će se besplatni seminar Životni ciklusi organizacija. Seminar je namijenjen vlasnicima, top-menadžerima i direktorima poduzeća. Predavač će biti Hrvoje Bogdan iz Adizesa SEE Hrvatska, a predviđeno trajanje seminara je dva sata.

Uz iznošenje praktičnih iskustava iz dvadesetogodišnje prakse u jugoistočnoj Europi govorit će se o izazovima koji stoje pred poduzećima i svima koji čine ta poduzeća. Faze u životu organizacija bit će opisane realno, a sudionici će dobiti i poduku o tome što činiti u kojoj situaciji.

Svi živi organizmi, biljke, životinje i ljudi, imaju svoj životni ciklus – rađaju se, rastu, stare i umiru. I organizacije imaju svoj životni ciklus. Rast i starenje organizacije prije svega očituje se u odnosu dvaju faktora – fleksibilnosti i mogućnosti kontroliranja procesa. Kada su organizacije mlade, jako su fleksibilne, ali ne mogu se uvijek kontrolirati. Kako organizacije stare, mogućnost kontrole raste, a fleksibilnost opada. Organizacija se rađa ako prođe fazu Udvaranja, potvrđuje svoju opravdanost kroz Doba povoja, raste i napreduje kroz Go-go, uvodi sustav i “rađa” se drugi put u Adolescenciji, a planira svoj daljnji rast i ostvaruje ga u Top-formi. U fazama rasta organizacije lako mogu skrenuti u preuranjene devijacije ako ne poštuju principe zdravog razvoja. Organizacija počinje starjeti onoga trenutka kada njezino rukovodstvo pomisli da je doseglo vrh, kada u poduzeću počinje prevladavati samozadovoljstvo zbog postignutih rezultata. Organizacija teži održanju status quo u fazi Stabilnosti, ponaša se rasipno u Aristokraciji, traži krivce za neuspjeh u Ranoj birokraciji, ponaša se kao da ne ovisi o zadovoljstvu klijenata u Birokraciji i na kraju umire ako se ništa ne poduzima.

Ovo je tipičan put kojim se tvrtke, bez obzira na gospodarsku granu ili veličinu, kreću već stoljećima. Neke ga završe za kratko vrijeme, a neke žive i stotinama godina. Kako bi ova priča imala sretan kraj, nužno je naglasiti da je starenje organizacije proces koji se ne mora pojaviti. Poduzeće može zauvijek ostati u top-formi ako se kontinuirano pomlađuje.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje, molimo vas da najkasnije do 30. studenoga popunite online obrazac u nastavku.