Vrijeme održavanja: 18.12.2018.

Županijska komora Vukovar u suradnji s TÜV-om Croatia organizira radionicu o standardu GlobalGAP.
Radionica će se održati 18. prosinca, od 10 do 12 sati, u Županijskoj komori Vukovar, na adresi Zmajeva 1.

Cilj je radionice upoznati proizvođače s obvezama koje trebaju ispuniti da bi osigurali potvrdu usklađenosti s međunarodno priznatim certifikatom i tako si povećali prilike za bolju poziciju na globalnom tržištu.

Opis radionice: GlobalGAP mjesto je okupljanja poljoprivrednih proizvođača i trgovaca radi utvrđivanja zajedničke norme o uzgoju poljoprivrednih proizvoda u suvremenim zahtjevima održive poljoprivrede. Rezultat je toga nastojanja shema za certifikaciju Dobra proizvođačka praksa - Good Agricultural Practice - GAP, ispočetka nazvana EUREPGAP (Euro Retailer Produce Working Group), a od 2007. GlobalGAP (Good Agriculture Practise). Ta shema predviđa da nezavisno akreditirano tijelo certificira pravilnu primjenu normi, a certifikacija daje mogućnost izbora proizvođačima da se pozicioniraju kao provjereni i priznati dionici na međunarodnoj razini. Iako postoje mnoge prepreke i problemi kada govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji u RH, proizvođačima kod plasiranja i prodaje voća i povrća pomaže odluka o tome da se uhvate ukoštac s nastalom situacijom i nametnu kao ravnopravni partneri na domaćem i stanom tržištu. Cilj je svakog proizvođača proizvodnja i plasman zdravstveno ispravnog i kvalitetnog proizvoda uz brigu o smanjenju negativnog utjecaja poljoprivredne proizvodnje na okoliš i o zdravlju i sigurnosti ljudi i životinja. Upravo su ti zahtjevi uključeni u međunarodno priznati standard GlobalGAP. Danas su taj standard prepoznali trgovački lanci i lanac distribucije, a proizvođačima služi kao mjera za unapređenje, razvoj i konkurentnost poljoprivrednog proizvoda na domaćem i stranom tržištu, bilo kao Opcija 1 - pojedinačna certifikacija proizvođača ili Opcija 2 - grupna certifikacija proizvođača.

Predavač: Melita Banek, senior-auditorica, inspektorica/auditorica GlobalGAP-a, zaposlena u TUV-u Croatia d.o.o., TUV NORD  Group. Od 2008. radi na mjestu auditorice, senior-auditorice HACCP, lead-auditorice ISO 9001, ISO 22000, auditorice/inspektorice GlobalGAP add GRASP, auditi druge strane. Tematikom GlobalGAP-a bavi se šest godina na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Aktivno sudjeluje u prezentacijama norme te kontroli proizvođača primarne poljoprivredne proizvodnje, osobito voća i povrća.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a svi sudionici dobit će potvrdu.

Molimo sve zainteresirane da se za sudjelovanje prijave obrascem ispod teksta najkasnije do 14. prosinca. Kontakt-osoba je Barbara Didović u ŽK Vukovar, e-mail: bdidovic@hgk.hr ili tel: 032/441 155.