Vrijeme održavanja: 29.09.2021.

Objavljeno: 30. 09. 2021. , Ažurirano: 30. 09. 2021.

Unatoč pozitivnim pomacima u poslovanju poduzetnika u prošloj godini te prvoj polovici ove godine, i dalje su prisutni ključni problemi sisačko-moslavačkog gospodarstva, kao što su niska razina razvijenosti, županijski BDP koji iznosi 69 posto prosjeka nacionalnog BDP-a, veći broj umirovljenika od broja zaposlenih, velika stopa nezaposlenosti te ispodprosječna plaća u odnosu na prosjek RH, istaknuo je predsjednik HGK – Županijske komore Sisak Tihomir Babić na šestoj elektroničkoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Sisak, u srijedu, 29. rujna.

"Sisačko-moslavačko gospodarstvo podnijelo je negativne utjecaje pandemije i pokazalo se otpornim u krizi, s obzirom da je izvozno orijentirano s pretežitim udjelom prerađivačke industrije, u odnosu na hrvatsko gospodarstvo u kojem dominiraju uslužne djelatnosti, a koje su bile značajno pogođene pandemijom", rekao je Babić, predstavljajući rezultate poslovanja gospodarstva.

Ukupni prihodi 2.325 poduzetnika u Sisačko-moslavačkoj županiji u prošloj godini iznosili su 10,8 milijardi kuna, što je za 1,4 posto manje u odnosu na godinu ranije, dok su ukupni rashodi manji za 4,2 posto u iznosu 10,1 milijardi kuna. Prošlogodišnja dobit županijskih poduzetnika u iznosu od 705 milijuna kuna veća je za 70 posto u odnosu na godinu ranije, kada je iznosila 414 milijuna kuna. Saldo vanjskotrgovinske razmjene je i dalje pozitivan što je jasan pokazatelj da su poduzetnici Sisačko-moslavačke županije i u pandemiji zadržali svoja izvozna tržišta. Također, bilježimo porast broja poduzetnika te broja zaposlenih za 2.049 na ukupno 20.744 radnika. Unatoč povećanju broja zaposlenih i smanjenju stope nezaposlenosti, Sisačko-moslavačka županija i dalje je u vrhu županija s najvećom stopom nezaposlenosti.

Podaci u prvoj polovici ove godine pokazuju da su županijski poduzetnici izvezli 32,2 posto više roba u vrijednosti gotovo dvije milijarde kuna, a uvezli 25,6 posto više roba u vrijednosti 1,3 milijarde kuna te je pritom ostvaren suficit u iznosu od 692 milijuna kuna.

"Nažalost, gospodarstvo i stanovništvo naše županije ne mogu samostalno generirati dovoljno sredstava za investicije kako bi riješili ključne probleme i radi toga je nužno potaknuti budući razvoj županije. Stoga su izrada i prihvaćanje Programa društvene i gospodarske revitalizacije Sisačko-moslavačke županije – 'biti ili ne biti' za našu županiju, uz uvažavanje svih komentara i primjedbi upućenih u postupku e-savjetovanja", zaključio je Babić.

Na sjednici Gospodarskog vijeća prihvaćen je i prijedlog Odluke o dodjeli plaketa "Zlatna kuna" trgovačkim društvima s područja županije za zasluge u razvitku gospodarstva u prošloj godini. U kategoriji velikih poduzeća plaketu "Zlatna kuna" dobit će Petrokemija d.d. Kutina, u kategoriji srednjih poduzeća Sano d.o.o. iz Popovače, a malih poduzeća Agrosimpa d.o.o. iz Siska. Dodjela priznanja održat će se na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Sisak, 14. listopada ove godine.