Objavljeno: 12. 11. 2021. , Ažurirano: 12. 11. 2021.


Krajnje je vrijeme za promjenu načina razmišljanja i ponašanja. Upravo će gospodarstvo biti ključni pokretač promjena. Globalna ekonomija radi sve jači zaokret prema održivosti i to je trend koji će se sve intenzivnije nastaviti jer alternative nema. Veliki se igrači već snažno pozicioniraju u tom novom svjetskom poretku, a svoje mjesto pod zelenim suncem što prije moraju naći i domaće tvrtke.

U tom procesu prelaska i promjene te hvatanja koraka sa svijetom koji se mijenja, moramo imati na umu hrvatske prilike i tražiti vlastite modele za uspjeh. Moramo znati gdje se sada nalazimo kako bismo utvrdili kako možemo do cilja. Upravo smo se iz tog razloga odlučili provesti ovo istraživanje, prvo ovakve vrste na našim prostorima.

Analiza je imala nekoliko ciljeva. Glavna misija bila je procijeniti utjecaj zelene tranzicije na poslovanje različitih sektora, ali i spremnost hrvatskih poduzeća iz različitih gospodarskih sektora na zelenu tranziciju. Željeli smo steći uvid i u utjecaj zelene tranzicije na interne procese te utvrditi potencijal za financiranje projekata iz fondova Europske unije. Osim procjene stanja, cilj istraživanja je i izraditi preporuke i smjernice za unapređenje kapaciteta hrvatskih poduzeća, ali i cjelokupnog gospodarstva.

U zaokretu koji je pred nama tvrtke mogu računati na potporu Komore. Zelena tranzicija, ulaganje u održivost i postizanje održivog, klimatski neutralnog društva mora biti prioritet djelovanja poslovne zajednice u narednom razdoblju.

dr. sc. Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore

Brošuru Analiza spremnosti hrvatskih poduzeća na zelenu tranziciju za klimatsku neutralnost 2021. možete pronaći u pratećim dokumentima na ovoj stranici.

Izvor: HGK