Vrijeme održavanja: 03.03.2020.

Objavljeno: 03. 03. 2020. , Ažurirano: 10. 03. 2020.

Hrvatski poduzetnici početnici često imaju odlične ideje i projekte, ali im je njihov razvoj otežan zbog ograničenog pristupa kapitalu. Zato je Hrvatska gospodarska komora organizirala seminar na kojem su predstavljeni alternativni načini financiranja za startupe Koja vrsta financiranja je pravo rješenje za moju tvrtku? s kojeg je prisutnima poručeno da po pitanju privlačenja kapitala ne razmišljaju lokalno, već globalno.

Domagoj Dan Maček.jpg
Domagoj Dan Maček iz Odjela za privlačenje investicija HGK; Izvor: HGK.


"Kod nas je ustaljena praksa da se po novac za otvaranje tvrtke ide u banke, a u globalnom svijetu poduzetništva se banka gleda kao nužno zlo. Ako ste početnici, mala tvrtka koja tek kreće u svoj poslovni život, bankama najčešće niste zanimljivi. Zato vam danas predstavljamo alternativne načine financiranja jer je u modernom biznisu ključno da brzo dođete do kapitala. Fondovi rizičnog kapitala (VC) i private equity fondovi (PE) ne gledaju jeste li mali ili veliki, oni traže da ste bolji od drugih, drugačiji i inovativni. I u Hrvatskoj imamo dobrih primjera takvog financiranja, ali ih je premalo. Naš cilj i cilj ovog seminara je da privučete što više globalnog kapitala za realizaciju svojih poslovnih ideja", istaknuo je Domagoj Dan Maček iz Odjela za privlačenje investicija HGK.

Mirna Marović.jpg
Direktorica Venture Xchangea Mirna Marović; Izvor: HGK.


Mirna Marović
, direktorica Venture Xchangea, predstavila je pristup financiranju u Hrvatskoj naglasivši da VC-i i PE-i investiraju u propulzivne firme s perspektivom dugoročno brzog rasta te da pretežito ulažu u temeljni kapital tvrtke. "Osim financiranja donose i strateški know-how. Ulažu najčešće u razdoblju od tri do pet godina u poduzeća kojima ulaze u vlasničku strukturu i tako praktički postaju strateški partner poduzetniku. Investitor i osnivač onda zajedno rade računicu o razvoju tvrtke, što uključuje marketing, plasman na strana i domaća tržišta, itd. Zapravo se radi o velikoj odskočnoj dasci za poduzetnika", pojasnila je Marović, dodavši da se VC-ovi od PE-i razlikuju po tome što prvi ulažu manje iznose u početnoj fazi razvoja biznisa, dok PE-i investiraju u zrelija poduzeća i pretežito veće iznose (iznad 15 milijuna eura).

Tony Porcheron.jpg
Direktor OAZA Capitala Tony Porcheron; Izvor: HGK.


Navela je nekoliko uspješnih primjera fondovskih ulaganja kod nas i u regiji, poput Gideon Brothersa i Talking Toma i poručila da uvijek mora postojati izlazna strategija odmah u startu. "Promjena u upravljanju je ključna jer vodstvo firme mora biti profesionalno i generirati rast u kratkom roku", kazala je Marović i najavila da uskoro dolazi pet novih PE fondova i jedan mezzanine fond s preko 235 milijuna eura kapitala koji će tražiti prilike za ulaganja kod nas.

O kretanjima i trendovima na globalnom financijskom tržištu govorio je Tony Porcheron, direktor OAZA Capitala. "Banke će vam dati novac onda kad ga praktički ne trebate od njih, zato se u svijetu tvrtke najčešće financiraju preko tržišta obveznica jer ima brojne prednosti. U Hrvatskoj samo država izdaje obveznice i tržište je generalno vrlo konzervativno jer ljudi smatraju da je bankrot u biznisu kraj svijeta, a ne sastavni dio poslovanja. Vani su najvažnija tzv. "tri P" (people, process, product), drugim riječima ako se ulagačima ne sviđa vaš kadar, način rada i proizvod, neće poslovati s vama bez obzira na financije. Mi nikad ne guramo kompanije u nešto što ne žele, već pomažemo menadžmentu da sami odrede kako se žele razvijati", rekao je Porcheron pa pojasnio proces kojim se priprema investitore za izdavanje obveznice i različite principe alternativnog financiranja (SPAC, LBO, REIT).

Na seminaru su predstavljeni i konkretni primjeri VC ulaganja u Hrvatskoj, a prisutni su u interaktivnoj raspravi s predavačima mogli doznati sve što ih zanima o alternativnim načinima financiranja i kako najlakše do njih doći.