Vrijeme održavanja: 16.09.2021. - 17.09.2021.

Kako educirati lidere održivosti od malih nogu – tema je prvog dana konferencije Podržimo održivo HGK u Šibeniku

Objavljeno: 17. 09. 2021. , Ažurirano: 17. 09. 2021.

Svijet 2030. vodit će današnja djeca, stoga je jasno zašto njihovim iskustvima i stavovima trebamo posvetiti posebnu pozornost kako bi se mogli nositi s problemima poput klimatskih promjena i nejednakosti. Jedan od načina kako ih educirati da budu lideri održivosti je i edukativno-zabavna platforma MaNaBu, koja je predstavljena prvoga dana konferencije Podržimo održivo_2021., koja se od 16. do 17. rujna održava u Šibeniku.

Sastoji se od pametnih animiranih serijala, pjesama i igrica predviđenih za cijelu obitelj. Dok razvija znatiželju i empatiju kod djece, roditeljima pomaže u razgovorima o globalnim temama s djecom te tako zajedno uče te postaju ambasadori dobrih ciljeva i edukatori. Platformu je predstavila Tihana Šmitran iz MaNaBu Movementa, kao i neke karakteristike novih generacija Alpha i Z koje moramo imati na umu ako želimo doprijeti do njih. "Jako su informirani i povezani, vizualni, navikli biti ko-kreatori. U dobi do tri godine već koriste tablet, pametni telefon od 8 do 12 godina. Imaju već jako izražene etičke stavove, puno ranije nego što to mislimo", rekla je Šmitran.

HGK_PODRZIMO ODRZIVO_smitran-16.jpg
Tihana Šmitran iz MaNaBu Movementa; Izvor: HGK.


Šmitran je to poduprla i rezultatima UN-ove studije na 1500 djece u dobi od 7 do 16 godina, 80 posto djece vjeruje da je spašavanje planeta njihova odgovornost, dok 54 posto vjeruje da njihovi ekološki svjesni postupci mogu napraviti veliku razliku kada su u pitanju klimatske promjene.

Veleposlanica Japana u RH Misako Kaji sudionicima konferencije opisala je kako se u njihovoj kulturi važne lekcije održivosti usvajaju od malih nogu. "Postoji izreka na japanskom, ne treba potratiti ono što je iskoristivo. To je koncept koji učimo od vrtića", rekla je veleposlanica.

Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika, predstavio je što grad domaćin konferencije i grad pionir održivosti radi na polju edukacije mladih, poput obnove kulturne baštine uz korištenje suvremenih tehnologija i studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije koji je na konferenciji predstavio profesor FER-a Marko Delimar. Naime, izbor Šibenika kao domaćina ove konferencije nikako nije slučajan, jedan je od pionira korištenja obnovljivih izvora energije, a poznat je i po Međunarodnom dječjem festivalu.

HGK_PODRZIMO ODRZIVO_sculac_domac-9.jpg
Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK; Izvor: HGK.


"Kada govorimo o održivom društvu i ekonomiji, govorimo o tome da danas sijemo ono što ćemo žeti za pet, deset ili dvadeset godina. Naša generacija mora postaviti temelje zelene tranzicije, a na mladima je da na tim temeljima grade. Stoga je ključna edukacija djece jer od njih želimo stvoriti lidere održivosti," poručila je okupljenima u Kući umjetnosti Arsen i online sudionicima direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac.

O konferenciji Podržimo održivo
Podržimo održivo_2021. druga je konferencija HGK o Ciljevima održivog razvoja usmjerenima na izgradnju boljeg svijeta za sve. Konferencija polazi od vizije Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu o potrebi velikog resetiranja društva kako bi se spasio planet. U fokusu konferencije bit će dvije teme: uloga poslovne zajednice u svijetu u kojem se krize više ne mogu rješavati pojedinačno, bile to ekonomske reforme, pandemija ili klimatska kriza te komunikacija održivog razvoja.
Konferencija je dio serije aktivnosti na temu održivosti u organizaciji HGK tijekom rujna i listopada pod nazivom Održivo, odgovorno, ostvarivo. Organizatori konferencije su Hrvatska gospodarska komora u suradnji s predstavnicima poslovnog sektora iz Zajednice za društveno odgovorno poslovanje HGK. Programski partneri su Veleposlanstvo Švedske, Ericsson Nikola Tesla, Oikon, MaNaBu Movement i ECOLISE. Konferencija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske te pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Predstavništva EK u Hrvatskoj, Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije.
Više informacija o programu i govornicima dostupno je na službenoj stranici konferencije.