Vrijeme održavanja: 28.06.2018.

Objavljeno: 12. 06. 2018. , Ažurirano: 03. 07. 2018.

U Detkovcu – Lanki 28. lipnja, pod predsjedanjem predsjednika Strukovne grupe Zlatka Pleše, direktora Hrvatskih duhana, održana je 79. sjednica Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica.

Na sjednici se raspravljalo o proljetnoj sjetvi i žetvi ranih usjeva na području Virovitičko-podravske županije te o ostalim aktualnostima u agraru.

Uime domaćina sjednice, tvrtke Agrimex iz Detkovca, prisutne je pozdravio i predstavio tvrtku vlasnik Ivan Gojević.

20180628_105130.jpg
Članovi Strukovne grupe agrara u tvrtki Agrimex; Izvor: HGK

Uvodno je dosadašnji tijek žetve ranih usjeva članovima Strukovne grupe agrara predstavila viša stručna suradnica za poljoprivredu Andrea Poslek.

Opseg vanjskotrgovinske razmjene agroproizvoda na razini Republike Hrvatske i Virovitičko-podravske županije predstavio je direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura.

Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi sudjeluju u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni Republike Hrvatske, u razdoblju I. – III. mjeseca 2018. godine, u izvozu s 12 posto, u čemu znatno sudjeluju najvažniji proizvodi agrara s područja Virovitičko-podravske županije: ljekovito bilje, duhan, šećer i med.
Pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prva je tri mjeseca 2018. godine 61 posto.

Svi su prisutni naveli kakvo je stanje u njihovim tvrtkama kada je riječ o proljetnoj sjetvi i žetvi ranih usjeva.

Na području Virovitičko-podravske županije proljetna je sjetva šećerne repe, kukuruza, soje i suncokreta obavljena u optimalnim agrotehničkim rokovima i usjevi su u dobroj kondiciji. Ako vremenski uvjeti budu povoljni, očekuju se i dobro prinosi.

Berba kamilice je završena, ali su prinosi, zbog izuzetno visokih temperatura u vrijeme berbe, 20 – 30 posto manji.

Zbog klimatskih uvjeta (dugo kišno razdoblje, pa izrazito hladno, a potom sušno razdoblje s toplinskim udarima), ovo je godina najranijeg početka žetve, koja je započela već krajem svibnja, odnosno početkom lipnja.
Završena je žetva ječma i uljane repice, a u tijeku je žetva pšenice i očekuje se da će biti završena u optimalnim rokovima. Poteškoće u žetvi pšenice stvaraju lokalni pljuskovi.

Na području Virovitičko-podravske županije započela je i berba duhana. Očekuju se visoki prinosi i ukupna proizvodnja duhana na razini prošlogodišnje proizvodnje.
U proizvodnji duhana se zbog nedostatka radne snage te radi racionalizacije troškova i adekvatne dinamike berbe uvodi strojna berba duhana kombajnima.

IMG_9617 (Medium).JPG
Članovi Strukovne grupe agrara ŽK Virovitica; Izvor: icv

Članovima Strukovne grupe agrara savjetovano je da radi brendiranja i boljeg plasmana svojih proizvoda sudjeluju na sajmovima i izložbama u zemlji i inozemstvu u organizaciji HGK, odnosno HGK – Županijske komore Virovitica.

Radi permanentne edukacije i što uspješnije primjene stručnih znanja u svakodnevnoj praksi i savladavanja poslovnih obveza, upoznati su i s mogućnošću da predlažu teme i prisustvuju stručnim predavanjima u organizaciji HGK.